Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 17.11.2022. 18:00

Farmeri se bune zbog plana o gnojivima u EU

Kriza gnojiva ugrožava proljetnu sjetvu i žetvu u 2023. godini. Je li Europska komisija pronašla rješenje?

Foto: Depositphotos/philipus
  • 3.478
  • 177
  • 0

Planovi Europske komisije za jačanje sektora i suočavanje s krizom gnojiva našli su se na udaru kritika poljoprivrednika. Oni su optužili vlast da ne nudi odgovore uoči predstojeće proljetne sjetve.

Krovna udruga europskih poljoprivrednika Copa Cogeca u svom priopćenju navodi da su razočarani, jer nova komunikacija nije uspjela pružiti konkretne odgovore na nedostatke s kojima se suočavaju farmeri.

Sve veći troškovi

COVID, rat u Ukrajini i ograničavanje uvoza gnojiva iz Bjelorusije i Rusije su doveli do enormnih poskupljenja svih poljoprivrednih inputa. Cijene gnojiva su vrtoglavo porasle u rujnu 2022. godine za čak 149 posto.

EK je 9. studenog iznijela svoju komunikaciju o gnojivu, što poljoprivrednom sektoru nije nikakva garancija. Iz Copa Cogeca navode da u kratkoročnom periodu ostaje problem cijena i dostupnosti za proljetnu sjetvu i upozoravaju na posljedice na žetvu u 2023. godini.

Christiane Lambert, predsjednica COPA-e, upozorava da će nedostatak neposredne pomoći poljoprivrednicima dovesti u opasnost održivost mnogih farmi. Pita se koja je svrha predstavljanja nove komunikacije da se konačno iznese tako malo prijedloga.

Antidampinške mjere ostaju na snazi

Ističe se i da je sporna odluka Komisije da ne ukine antidampinške mjere na gnojivo, nametnute velikim izvoznicima uključujući SAD, Rusiju i Trinidad i Tobago, piše Euractiv

Povjerenik EU za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski, rekao je da je izvršna vlast EU razmatrala ovaj potez, ali se na kraju odlučila protiv takvog koraka iz straha da bi to moglo ugroziti domaću industriju gnojiva. Naveo je da bi ukidanje možda bilo efikasno u kratkom roku, ali da EU ne može riskirati da domaća proizvodnja bude pogođena dampingom. To bi bilo vrlo opasno za prehrambenu sigurnost.

Predloženo je da se do kraja 2024. suspendoraju tarife na neke inpute koji se koriste za proizvodnju dušičnih gnojiva. U pitanju su urea i amonijak. Ova odluka tek treba dobiti odobrenje od država članica. Copa i Cogeca su predložili proširenje suspenzija uvoznih carina na sva dušična i fosfatna gnojiva uz olakšanje logistike, kao i suspenziju primjene ograničenja od 60 mg/kg kadmija za fosfatna, kako bi se omogućila isporuka iz Maroka.

Svoje neslaganje izrazila je Grupa za zelenu kampanju pri Europskom uredu za okoliš (EEB), zbog davanja prioriteta kratkoročnoj upotrebi umjetnih gnojiva. Optužili su izvršnu vlast da podržava interese industrije koja je prihvatila planove EK.

S druge strane, generalni direktor Fertilizers Europe, grupe koja okuplja proizvođače gnojiva, Jacob Hansen, kaže da će financijska pomoć, određivanje prioriteta za plin i podrška poljoprivrednicima pogođenim visokim troškovima inputa igrati ulogu u pomoći industriji da u potpunosti ponovo pokrene proizvodnju u Europi.


Tagovi

Copa Cogeca Gnojivo Cijena gnojiva Proizvodnja gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]