Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biogas
  • 22.12.2018. 16:30

Farma krava omogućila proizvodnju struje

"Istovremeno se dobija tolika količina toplotne energije, koja može da se koristi za zagrevanje prostorija, a u planu je da se koristi za sušaru i za zagrevanje staklenika", kaže Srđan Miljanić.

Foto: Bigstock / budabar
  • 333
  • 11
  • 0

Elektrana na biogas u Svetozaru Miletiću kod Sombora, počela je proizvodnja struje iz obnovljivih izvora, kapaciteta jednog megavata po satu. Kompanija koja se 30 godina bavi proizvodnjom poljoprivrednih sirovina, pre dve godine ušla je u ovaj projekat. 

"Posle dugog praćenja cena poljoprivrednih proizvoda na tržištu, koje su stalno u padu, kao i toga da proizvođači nemaju velikog uticaja na svoje poslovanje, tražili smo biznis koji bi bio komplementaran sa postojećim, i koji bi mogao da nam donese dodatnu vrednost. Tako smo došli na ideju da napravimo elektranu na biogas", kaže za Novosti Srđan Miljanić, direktor firme "Agro plus energy", koja je nosilac proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

Kao sirovina koristi se silaža kukuruza, sirka i goveđi stajnjak

To je bio logičan potez, jer na farmi postoji oko 450 krava, a to omogućava maksimalno iskorišćavanje svih potencijala. U pripremi proizvodnje struje angažovano je 30 ljudi. Vrednost ove investicije je četiri miliona evra, a u prethodnih 10 godina u razvoj kompanije uloženo je više miliona evra.

"Kao sirovinu koristimo silažu kukuruza, sirka i goveđi stajnjak. Proizvodi se struja kapaciteta jednog megavata po satu, i nju otkupljuje EPS. Istovremeno se dobija tolika količina toplotne energije, koja može da se koristi za zagrevanje prostorija, a u planu je da se koristi za sušaru i za zagrevanje staklenika, čija izgradnja je u planu", ističe Miljanić.

Kao nusproizvod ovog procesa dobija se i prerađeno organsko đubrivo u čvrstom i tečnom stanju.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Farma krava Struja Obnovljivi izvori energije Biogas Srđan Miljanić Agro plus energy


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.