Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AK Podcast
  • 03.09.2021. 14:00

Evo kad će rezultati za mjeru 6, ali i avans izravnih plaćanja

Razgovarali smo s ravnateljem APPRRR, Antunom Vujićem i saznali koje novosti uvode u kontrolama, kada idu konačne liste za M6 te što se mijenja u sustavu potpora. Imamo i odgovore na vaša pitanja!

Foto: Agroklub
  • 10.677
  • 633
  • 0

Gost podcasta Agrokluba bio je Antun Vujić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koji je na tu funkciju stupio prije devet mjeseci. U tijeku su kontrole zahtjeva poljoprivrednika za izravna plaćanja, pa nas je prvo zanimalo koliko će kontrola APPPRR provesti i hoće li se sve stići na vrijeme prije isplate predujma, obzirom da je rok za zaprimanje zahtjeva bio produžen.

Otkrio je da se uz klasične na licu mjesta i daljinskim istraživanjem, u kontroli za izravna plaćanja ove godine prvi put uvodi i monitoring. Riječ je o projektu kojeg Hrvatska uvodi među prvima u EU, koji uključuje trajno praćenje stanja na poljoprivrednim površinama (sjetve, žetve, jesenske obrade tla), kao satelitske snimke Sentinela gdje se bilježe sve promjene na zemljištu u kratkim vremenskim razdobljima. Monitoring će biti obvezan na razini EU od 2023. godine, ali da bi bila na vrijeme spremna, Agencija ga provodi već ove godine i to u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je najpogodnija zbog veličine parcela i vrste proizvodnje.

"Poljoprivrednici će dobivati rana upozorenja ako su nešto pogrešno prijavili i to prije nego im kontrola dođe u posjet, radi usklađivanja svog zahtjeva sa stvarnim stanjem. To ranije nije bio slučaj, jer do sada jednom kad kontrola izađe na teren poljoprivrednik više ništa nije mogao mijenjati u zahtjevu“, kazao nam je. 

Zbog Covida isplata avansa i prije završenih kontrola?

Ovom novošću idemo na ruku poljoprivrednicima, rekao je i najavio isplatu avansa u studenom, koja će možda započeti i prije nego sve kontrole budu završene, ako to odobri Europska komisija. No, vrlo je vjerojatno zbog Covid krize i zahtjeva drugih država članica. Bude li Komisija ipak tražila da se sve kontrole prije isplate završe, mi ćemo ih završiti na vrijeme, naglasio je.

Antun Vujić, ravnatelj APPRRR

Kada govorimo o kontrolama izravnih plaćanja, najčešće pogreške koje poljoprivrednike "koštaju" manje potpora, su nedovoljno održavanje zemljišta i neprovođenje poljoprivredne aktivnosti, a u stočarskim potporama nevođenje evidencija i označavanje životinja. Sankcije su umjerene, kaže ravnatelj, osim u slučaju velikih nepravilnosti koje obuvaćaju više od 20 posto površine jednog gospodarstva. Ako utvrdimo nepravilnost to gospodarstvo je rizičnije, pa se k njemu ide u kontrolu i iduće godine, navodi i kaže da su općenito rizičniji oni koji imaju veliki broj potpora, zemljišnih parcela i takve češće kontoliraju pa je teoretski moguće da nekom poljoprivredniku nikad ne dođu u kontrolu na terenu, dok nekima dođu više puta.  

"Do sada je manje od jedan posto poljoprivrednika u kontrolama imalo nesukladnosti. Kada su one ujedno i nepravilnosti, onda slijede i sankcije koje rezultiraju umanjenjem potpore, što Agenciji nije cilj, a kazne su propisane na europskoj razini da bi odvratile korisnike od namjernog kršenja obveza“, ističe.

Kada je riječ o mogućnosti ljudske pogreške zaposlenika, kaže da su one svedene na minimum, jer se kod svih procesa pa tako i odobravanja potpora uvijek radi kontrola kvalitete, vizualna administrativna i kontrola četiri oka. Nakon toga idu voditeljske i super-kontrole, pa se svi zahtjevi kontroliraju i po nekoliko puta od strane različitih zaposlenika Agencije.

Na odluke Agencije poljoprivrednici se mogu žaliti Upravnom sudu

Uvijek postoji mogućnost ljudske pogreške, kaže, a ako se utvrdi greška koja ide na štetu korisnika to Agencija mora otkloniti jer je i ona pod nadzorom Europske komisije, Europskog revizorskog suda te Agencije za reviziju sustava provedbe programa EU.

"Možda se čini da mi pretjerujemo u kontrolama, ali moramo tako raditi jer mi poslujemo kao financijska agencija i ne smijemo dozvoliti da zbog nečije greške netko snosi posljedice, bilo da je riječ o korisniku potpore ili proračunu RH ili EU“, naglasio je. 

Ako su nezadovoljni odlukom vezano za neko njihovo pravo, poljoprivrednici mogu podnijeti prigovor Povjerenstvu za prigovore pri resornom ministarstvu. Ako Povjerenstvo žalbu odbaci ili odbije, poljoprivrednik može pokrenuti upravni spor pri Upravnom sudu koji, ako tako odluči, može presuditi da poljoprivrednik dobije potporu za koju je bio zakinut. Međutim, obrazlaže, zbog te procedure upravni postupci predugo traju i zbog toga nekada Agencija ne može objaviti konačne liste za provedene natječaje jer čekaju rezultate žalbe.

Ovaj mjesec ide novi natječaj za male i mlade poljoprivrednike

Čitatelje Agrokluba najviše je zanimalo zašto se dugo čekaju odluke na natječajima najpopularnije mjere Programa ruralnog razvoja, mjere 6. Ravnatelj to opravdava činjenicom da na operacijama iz navedene mjere pristigne uvijek puno više zahtjeva negoli je novca na raspolaganju, pa ako Ministarstvo poljoprivrede odluči podići iznos raspoloživog novca (alokacije) za neki natječaj, kako bi što više projekata malih i mladih poljoprivrednika moglo biti financirano, to produžuje vrijeme obrade.

Tako su natječaj za operaciju 6.3.1. iz 2018. godine tek sada uspjeli završiti jer je prvotno na raspolaganju bilo novca za 1.500 projekata, a alokacija je podignuta za njih 4.000.

"Sad smo došli do završne faze i uskoro ćemo objaviti konačnu listu korisnika potpore za male poljoprivrednike iz tog natječaja“, kazao je Vujić i dodao da je kroz operaciju 6.3.1. do sada isplaćeno 600 milijuna kuna za oko 6.000 poljoprivrednika.

Više od godinu dana je prošlo i od zadnjeg natječaja za operaciju 6.2.1., kojom se daje potpora za nepoljoprivredne aktivnosti na gospodarstvu, pa je naše čitatelje zanimalo jesu li svi novci podijeljeni i kada će se znati konačni rezultati. Odgovorio je da se na taj natječaj javilo oko tri tisuće poljoprivrednika, a novca je bilo za 320 projekta. Ministarstvo poljoprivrede je maksimalno podiglo alokaciju, ali izdano je puno odluka o odbijanju zbog loše pripremljenih projekata i upitnih kriterija o prihvatljivosti.

Međutim, naglašava, dok ima ijedna neriješena žalba u postupku, ne može se izdati konačna lista odobrenih projekata. Tristo projekata s tog natječaja je već ugovoreno prema prvotnoj alokaciji sredstava, oni su u realizaciji, dok ostali projekti još čekaju.

"Uskoro ćemo krenuti s izdavanjem odluka o odbijanju projekata zbog nedostatnosti sredstava, pa idemo s novim natječajem za 6.2.1. krajem ove ili početkom sljedeće godine“, zaključio je.

Iz Programa ruralnog razvoja RH Agencija je do sada objavila natječaja u iznosu 130 posto alokacije, ugovorili su 99 posto, a isplatili više od 80 posto alokacije, navodi i dodaje da je raspoloživ novac skoro potrošen, s tim da je ove i sljedeće godine na snazi prijelazno razdoblje u kojem je APPRR dobila na raspolaganje jednu godišnju alokaciju za raspisivanje natječaja.

"Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se taj novac usmjeriti investicijskim potporama te preradi, pa u novom natječaju za male poljoprivrednike neće biti na raspolaganju veliki iznos koji bi pokrio primjerice 3.000 projekata, ali dat će se na raspolaganje sve do zadnje lipe koja je moguća“, tvrdi.

Leticija Hrenković, voditeljica AK podcasta

Nije nam u interesu da odbijamo projekte

U posljednje vrijeme govori se o povećanju potpore za operaciju 6.1.1. sa 50 na 100 tisuća eura, pa smo upitali je li taj iznos već dogovoren. Ministarstvo priprema strateški plan kojim će definirati uvjete potpora u novom programskom razdoblju, koje mora odobriti i Europskla komisija, pa točan iznos potpore po projektu za generacijsku obnovu trenutno nije poznat, odgovorio je.

"Imam informaciju da bi to moglo biti 75 tisuća eura, ali možda će ostati na 50. Je li bolje da za 100 tisuća eura prođu dva mlada poljoprivrednika ili jedan, to će odlučiti politika, ali na rujanskom natječaju za ovu operaciju ostaje potpora od 50 tisuća eura“, kazao je.

Puno je kritika poljoprivrednika da se Agencija ne drži godišnjeg plana objave natječaja, a on to opravdava činjenicom da je u nekoliko njih podignuta alokacija te da momentalno obrađuju 17 završenih natječaja, pet ih je otvoreno, a još pet u pripremi.

"Sve to zahtijeva jako puno posla, ima puno nekvalitetnih prijava te odbijenih projekata za koje su žalbe u tijeku i sve to utječe na raspored objave novih natječaja, jer obradu rade maltene isti ljudi. Nama nije u interesu odbijati projekte, ali APPRRR je pod žešćom kontrolom nego poljoprivrednici, pa ako ne radimo kako treba možemo ostati bez akreditacije - a tko će onda isplaćivati potpore?“ rezolutan je.

Eko sheme zamijenit će Zelena plaćanja

Uskoro ulazimo u novo programsko razdoblje ZPP EU, a veliki naglasak će biti na potporama za zaštitu okoliša. Hoće li one biti obvezne i koje će promjene doživjeti sustav potpora i administracija Agencije, pitali smo.

"Ne možemo nikog natjerati da se nečim bavi, a EU potpore nisu namijenjene proizvodnji nego provođenju poljoprivredne aktivnosti. Umjesto Zelenog plaćanja uvode se Eko sheme, kojih će biti više i koje će također biti dobrovoljne te će obuhvaćati 25 posto ukupne omotnice za izravna plaćanja“, kaže.

Vrste eko shema će biti propisane nacionalnim strateškim planom. Kada se donesu propisi, nacionalni strateški plan i Europska komisija ga odobri, Agencija će prilagoditi svoj informatički sustav. U novom razdoblju ostaju osnovna i preraspodijeljena plaćanja te proizvodno vezana potpora.

"Neće biti nikakvih problema u informatičkoj podršci, imamo ljude koji to godinama rade i bit će sve odrađeno na vrijeme, dokle god propisi budu doneseni na vrijeme. Ove godine smo uvodili u hodu nove tipove operacija za primjerice dobrobit životinja, mijenjali iznose i vrte potpora i to sve u tijeku podnošenja jedinstvenih zahtjeva, pa smo stigli“, zaključuje Vujić.  

S ravnateljem smo razgovarali i o umjetnom stvaranju uvjeta, sukobu interesa, te moralnim dilemama.

Cijeli razgovor pogledajte u podcastu Agrokluba:


Tagovi

APPRRR Antun Vujić Izravna plaćanja EU fondovi Kontrole poticaja Program ruralnog razvoja RH


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]