Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljepljive zamke
  • 05.08.2020. 15:00

Europska komisija naredila Francuskoj da zabrani ljepljive zamke za ptice

Ovo je zadnje upozorenje Europske komisije jer Francuska ne može biti posljednja zemlja koja dopušta hvatanje i mučenje ptica. Ovaj lov je okrutan, rekao je Yves Verihlac, direktor tamošnje Organizacija za zaštitu ptica.

Foto: Flickr/Man Apart From Nature
  • 653
  • 173
  • 0

Francuska bi trebala zabraniti hvatanje ptica u zamke na kojima se nalazi ljepilo, nakon što joj je Europska komisija zaprijetila pravnim postupkom i novčanim kaznama, piše theguardian. Ovaj potez pozdravili su aktivisti koji su tu praksu opisali kao divljačku i pozvali francusku vladu da se ne predaje pritisku moćnog lovačkog lobija.

Lovci se brane da je to tradicija

Lovci tvrde da je metoda hvatanja ptica, poznata kao chasse a la glu stoljetna seoska tradicija. Upotreba ljepljivih štapova za ulov ptica zabranjena je u Europi još 1979., osim u specifičnim okolnostima kada je praksa kontrolirana, selektivna i u ograničenim količinama. Od 1989. Francuska se pozvala na ove okolnosti kako bi dozvolila hvatanje pomoću ljepljivih zamki u pet regija na jugoistoku zato što je to tradicionalno.

Tamošnja Organizacija za zaštitu ptica (LPO) prikupila je dokaze skrivenim kamerama te pokazala da takva praksa nije selektivna i da predstavlja prijetnju ugroženim vrstama.

Ova lovačka praksa završava u listopadu?

Ova je država jedna od posljednjih europskih zemalja koja je odobrila lov na ptice ljepilom, a na sastanku s lovcima, Barbara Pompili, ministrica za ekologiju rekla je da ta praksa mora završiti do listopada.

"Ovo je zadnje upozorenje Europske komisije jer Francuska ne može biti posljednja zemlja koja dopušta hvatanje i mučenje ptica. Ovaj lov je okrutan", rekao je Yves Verihlac, direktor LPO-a.

Willy Scharen, predsjednik Lovačkog saveza, rekao je da se ne slaže s odlukom vlade da slijedi direktivu i upozorio lovce na pravnu akciju. "Nadam se da ministrica neće slušati sirene u Bruxellesu i da će ostati vjerna onome što Francuska, sa svojim tradicijama i jakim vrijednostima predstavlja. Ovo je vrlo drevan način hvatanja ptica", rekao je Scharen za francetvinfo.

Kontroverzne prakse lova u Francuskoj

Prema procjeni LPO-a, 5.000 lovaca svake godine uhvati oko 40.000 ptica pomoću ljepila.

Kontroverzne prakse lova u Francuskoj - dozvoljen za čak 64 vrsta ptica

Podsjećamo, u Francuskoj je dozvoljen lov na čak 64 vrsta ptica, dok je prosjek u Europskoj Uniji 30 vrsta. Popis vrsta odobrenih za lov u toj zemlji uključuje i ptice selice poput divlje guske, čiji je lov zapravo "ilegalan" jer ih spriječava da lete prema sjeveru.

Prihvatljive metode tjeranja ptica

Često u voćnjacima nalazimo plodove koje su oštetile ptice, pogotovo u vrijeme kada oni sazrijevaju ili kada su visoke temperature pa je ovim životinjama potrebna tekućina. Postoji dosta metoda kako ih otjerati, a koje im neće štetiti.

Otjerajte ptice iz voćnjaka bezopasnim metodama

Mogu se koristiti mreže i žice koje štite stabla, predmeti koje pomiče vjetar i tako stvara zvuk, razni uređaji koji ispuštaju posebne tonove koji plaše ptice, repelenti ali i razni materijali koje imamo u kućanstvu poput svjetlucavih traka, CD-ova, balona, konzervi i slično. 

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Francuska Ljepljive zamke Kontroverzne prakse Ptice Europska komisija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]