Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalni pesticidi
  • 09.06.2020. 15:00

Europol: Zaplijenjeno gotovo 1.350 tona ilegalnih pesticida

Rekordan broj od točno 1.346 tona ilegalnih pesticida uklonjen je s tržišta operacijom Silver Ax V koja je provedena ove godine.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.746
  • 156
  • 0

Europol je proveo svoju petu operaciju nazvanu Silver Axe V (Srebrna sjekira V) u kojoj je zaplijenio dvostruko više ilegalnih kemijskih proizvoda u odnosu na prošlu godinu, a operacija se provodila od 13. siječnja do 25. travnja ove godine u 32 zemlje, stoji u priopćenju na njihovoj stranici. 

Pesticidi vrijedni do 94 milijuna eura

Zloupotreba ilegalnim pesticidima kreće se od trgovine krivotvorenim ili pogrešno označenim proizvodima do ilegalnog uvoza zabranjenih tvari, kao što je klorpirifos, na kojega se operacija najviše i usredotočila. 

Inspekcije su tako vršile kontrolu na kopnenim i morskim granicama, na unutarnjem tržištu kao i u isporuci robe na više od 3.000 tona pesticida. Ukupno je pokrenuto 260 istraga, uhićene su dvije osobe i zaplijenjeno je točno 1.345 tona ovih ilegalnih kemijskih tvari čija je procijenjena vrijednost 94 milijuna eura. 

Povećana prodaja glifosata za 10% unatoč mogućoj zabrani

Talijanske vlasti zaplijenile su 16,9 tona krivotvorenih pesticida u vrijednosti od 300.000 eura, pronađenih u skladištu u jednoj talijanskoj provinciji, a trenutno još traje osam istraga u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji i Švicarskoj. 

Kako tvrde iz Europola, količina koja je zaplijenjena dovoljna je za prskanje 207.000 hektara, odnosno više od čitavog poljoprivrednog zemljišta Njemačke, 75% Francuske ili više od 150% u Rumunjskoj. 

U pet godina zaplijenjeno gotovo 2.600 tona

Europska studija procjenjuje da je između 10% i 14% pesticida na europskom tržištu pogođeno ilegalnim trgovanjem te da kriminalci zarađuju do 70 eura za svaki kilogram. 

Da bi se učinkovitije reagiralo na ovu prijetnju, nakon prve operacije 2015. godine, razvijen je europski koordinirani pristup, a ukupno je zaplijenjeno točno 2.568 tona. Ova važna međunarodna suradnja i zajednički napori javnog i privatnog sektora bili su presudni za uspjeh operativnih aktivnosti, poručuje Europol u svom prioopćenju te nadodaju kako su podržali cjelokupnu operaciju, omogućili razmjenu informacija i ponudili operativnu i stratešku analitičku podršku.

Europol zaplijenio 360 tona ilegalnih ili krivotvorenih pesticida, dio otkriven i u Hrvatskoj!

"Rekordan broj pronađenih pesticida jasno pokazuje učinkovitost u međunarodnoj suradnji. Operacije se provode u sve više zemalja, uključena su brojna tijela Europske unije kao i predstavnici privatnog sektora. Naš savez u borbi protiv ilegalne poljoprivrede presudan je u zaštiti životinja, prirode, očuvanju bioraznolikosti kao i samih ljudi“, rekla je Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola.

Iako su pesticidi jedni od najreguliranijih proizvoda na tržištu, ilegalni mogu predstavljati ogromnu prijetnju cijelom eko sustavu. 


Tagovi

Europol Pesticidi Ilegalno Silver Axe V Zlouporaba Kriminal


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]