Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radna snaga
  • 26.11.2022. 15:00

Europi nedostaje radna snaga u poljoprivredi - Grčka i Egipat potpisali sporazum

Kronični nedostatak radne snage pokušava se nadoknaditi radnicima migrantima. U Grčku ih iz Egipta dolazi 5.000

Foto: Depositphoto/vverve
  • 330
  • 32
  • 0

Europi nedostaju radnici u poljoprivrednoj proizvodnji, posebno u sezoni. Najnoviji primjer kao riješiti ovaj problem dolazi iz suradnje Egipta i Grčke. Te su dvije zemlje dogovorile pilot shemu koja bi trebala osigurati potrebnu radnu snagu, piše Reuters. Kroz ovaj dogovor Egipat će osigurati 5.000 poljoprivrednih radnika u sezonskom programu. Oni će imati pravo ući i ostati u Grčkoj do devet mjeseci. 

Grčko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da bi ovaj dokument mogao biti vodič za buduće sporazume koje bi ta zemlja i EU potpisale s trećim zemljama, u borbi protiv ilegalne imigracije.

"Nadamo se da će prvi radnici biti na poljima već početkom sljedeće godine, kako bi pomogli u žetvi", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Miltiadis Varvitsiotis nakon potpisivanja sporazuma sa svojim egipatskim kolegom Ihabom Nasrom.

Koja prava imaju? 

U sektoru voća i povrća Unije neophodni su strani radnici, bilo iz drugih država članica EU ili trećih zemalja. Prema izvješću Europskog parlamenta, veliki broj "sezonaca" migranata u 2020. zaposlile su Njemačka, Italija, Španjolska, Francuska i Poljska. Ipak, ovaj broj samo djelomično nadoknađuje kronični nedostatak radne snage na domaćem tržištu. Samo u Španjolskoj farme gdje se uzgajaju jagode zapošljavaju najmanje 50.000 ljudi.

U jagodama bude i 50.000 ljudi

Sezonski radnici migranti iz EU imaju pravo na potpuno jednak tretman s državljanima zemlje domaćina prema temeljnom pravu na slobodno kretanje radnika unutar ove zajednice. Državljani trećih zemalja obuhvaćeni su Direktivom o sezonskim radnicima iz 2014. koja im daje jednak tretman u pogledu uvjeta zapošljavanja i nekih socijalnih davanja.

Loši uvjeti unatoč pravilima 

Ipak, rad se odvija u lošim uvjetima. Često su migranti bez dokumenata, a čak i s dokumentima postaju žrtve ilegalne prakse kriminalnih bandi ili modernog ropstva. Pandemija koronavirusa koja je poremetila kretanje ove populacije je dodatno naglasila njihovu ulogu u europskoj poljoprivredi i razotkrila ponekad užasne radne i životne uvjete. Riječ je oko milijun ljudi na teritoriju Unije.

Sezonski radnici u Njemačkoj izloženi kršenju radnih prava?

Europski parlament je usvojio rezoluciju o zaštiti sezonskih radnika u lipnju 2020. godine, a Europska komisija je u srpnju 2020. odgovorila na ovaj poziv izdavanjem novih smjernica o njihovoj zaštiti u kontekstu pandemije, najavljujući daljnje akcije, uključujući kontinuiranu suradnju s Europskom upravom za rad.


Tagovi

Radnici Sezonski radnici Migranti Radnici u poljoprivredi Ilegalna imigracija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo