Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proizvodi
  • 06.04.2022. 17:00

EU zatvara svoje luke i ceste za Rusiju i Bjelorusiju? Ukrajina želi povećati izvoz

Stižu nove sankcije Rusiji i Bjelorusiji, a pomažu izvozu ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Foto: Depositphotos/soleg
  • 1.231
  • 183
  • 0

Ovog tjedna EU će službeno objaviti nove sankcije kojima će se zabraniti ulazak ruskog i bjeloruskog prijevoza u luke i ceste EU, navodi apk-inform

Kako pišu, EU će zabraniti plovilima u ruskom vlasništvu i onima kojima upravlja Rusija ulazak u luke zemalja EU. Također, ruski i bjeloruski prijevoznici imat će zabranu pristupa cestovnom prometnom sustavu Unije.

Osim toga, londonski Lloyd koji okuplja osiguravajuća društva u pomorskom prometu dodao je sve ruske vode na popis rizičnih zona.

"Suha luka" za ukrajinske proizvode

S druge strane, Poljska radi na izgradnji "suhe luke" na granici s Ukrajinom kako bi povećala kapacitete za izvoz njihovih poljoprivrednih proizvoda, posebice u treće zemlje, rekao je poljski ministar poljoprivrede Henryk Kowalczyk tijekom jučerašnjeg (5. travnja.) online sastanka s ukrajinskim ministrom Mykolom Solskyjem

Razgovarali su o organizaciji opskrbe ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima na tradicionalnim tržištima, kao i o alternativnim tranzitnim rutama kroz teritorij EU, objavljeno je na Facebook stranici resornog ministarstva. 

Naime, u toj zemlji usred blokade morskih luka pokušavaju povećati izvoz poljoprivrednih proizvoda na 1,5 milijuna tona mjesečno, izjavio je Taras Vysotsky, prvi zamjenik ministra agrarne politike.

Luke Odesa i Mikolajiv zatvorene 

"Ukrajina je bila među TOP-5 izvoznika posljednjih godina. Čak 90 posto izvoza išlo je kroz luke Odesa i Mikolajiv. One su blokirane više od mjesec dana", podsjetio je Vysotsky otkrivši da je u veljači izvoz poljoprivrednih proizvoda željeznicom iznosio je 150 tisuća tona te 300 tisuća tona u ožujku. "Potencijalno može doseći 1,5 milijuna tona. Radimo na tome da iskoristimo sav svoj potencijal", naglasio je dodavši da je šest ukrajinskih skladišta žitarica uništeno od početka ruske invazije.

"S gledišta ukupne potrošnje, gubici nisu kritični. Imamo dovoljno hrane na zalihama, imamo više hrane nego što nam je potrebno za godišnju domaću potrošnju. Istodobno, poljoprivrednicima je potreban novac za proljetnu sjetvu. Moramo prodati svoj usjeve da bismo hranili životinje i održali rad sektora", zaključio je.


Tagovi

Mykola Solskyj Henryk Kowalczyk Suha luka Sankcije Rusiji Sankcije Bjelorusiji Zabrana prometa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]