Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi na selu
  • 20.05.2017. 15:00

EU traži rješenje kako zadržati mlade na selu

Zastupnica Petir je rekla kako mladi u drugim državama članicama obavljaju niskokvalificirane poslove premda su završili fakultete, dok u regijama u Hrvatskoj iz kojih odlaze postoji potencijal upravo za bavljenje poljoprivredom.

Foto: boggy/bigstockphoto.com
  • 2.743
  • 233
  • 0

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta održanoj u Strasbourgu u okviru strukturiranoga dijaloga od povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj EU Phila Hogana zatražila je konkretne mjere na razini EU kako bi mlade zadržali u ruralnim prostorima.

Osvrnuvši se na velik broj mladih koji odlaze iz Hrvatske u potrazi za poslom, a koju je prema procjeni u zadnjih godinu dana napustilo gotovo 80.000 ljudi, zastupnica Petir je rekla kako mladi u drugim državama članicama obavljaju niskokvalificirane poslove premda su završili fakultete, dok u regijama u Hrvatskoj iz kojih odlaze postoji potencijal upravo za bavljenje poljoprivredom.

Koči ih nepoštena trgovačka praksa

"S jedne strane problem je jer oni poljoprivredu ne smatraju atraktivnim zanimanjem, a s druge strane kada ih pitam nije li bolje obrađivati zemlju i ostati u svom domu, oni izražavaju bojazan da zbog nepoštene trgovačke prakse svoj proizvod ne bi mogli prodati", rekla je Petir.

Hrvatska je u fazi donošenja zakona o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse koji treba pomoći uvođenju reda na tržište no Petir smatra kako to neće biti dovoljno te su potrebne nacionalne i europske mjere kako bi mlade zadržali u ruralnim prostorima.

Na njezino pitanje o tome što Komisija planira poduzeti u vezi odredbi i ograničenja s kojim se susreću mladi poljoprivrednici, odnosno neprepoznavanje razlika između poljoprivrednika početnika i mladih poljoprivrednika, Hogan je odgovorio kako je za Komisiju obnova generacija prioritet Zajedničke poljoprivredne politike.

Treba pomoći mladim poljoprivrednicima

Hogan je iskazao svoju zabrinutost radi ograničenja s kojima se susreću mladi poljoprivrednici u nekim državama članicama, a odnosi se na njihovu dob i pristup zemljištu te financijama.

"Komisija je na javnoj raspravi koja je trajala do 02. svibnja zaprimila više od 320 tisuća odgovora i prijedloga za poboljšanje Zajedničke poljoprivredne politike te se rezultati toga očekuju do kraja 2017. godine. S obzirom na to očekuje se i rasprava o konkretnim mjerama za pomoć mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicima početnicima koji tek započinju svoju djelatnost", naglasio je povjerenik Hogan te je pohvalio aktivnosti zastupnice Petir koje provodi kako bi podržala mlade da ostanu na selu i da se bave poljoprivredom istaknuvši zbog toga Hrvatsku kao pozitivan primjer.

Foto: boggy/bigstockphoto.com


Tagovi

Petir Mladi Selo ZPP Nepoštena trgovačka praksa Hogan


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!