Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplin
  • 09.01.2020. 07:30

EU planira veliko povećanje proizvodnje bioplina - imamo li dovoljno zemlje?

Europska unija planira povećati proizvodnju bioplina, biometana i "zelenog" vodika za najmanje 1.000% do 2050. godine, ali je povećanje upitno zbog održivosti okoliša i ograničenosti zemlje.

Foto: Pixabay/Gerald Krieseler
  • 736
  • 230
  • 0

"Obnovljivi plinovi već danas predstavljaju oko 7% bruto potrošnje energije u Europskoj uniji", rekao je Antonio Lopez – Nicolas, zamjenik Odjela za energetiku Europske komisije, piše euractiv.

"Prema dugoročnim planovima EU, obnovljivi plinovi bi trebali dosegnuti između 50 i 62,5% današnje bruto potrošnje u Europi", ukazao je Lopez-Nicolas.

Radi se o velikom povećanju sa 17 milijuna tona na 200 do 250 milijuna tona obnovljivih plinova, što je skok od 1.370%.

"Koliko god impresivno zvučalo, stići do te brojke nije nemoguće", kaže Lopez-Nicolas, a EU ne počinje ispočetka nego nastavlja s ciljevima o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, donesenim prije nešto više od godinu dana, koji će olakšati unos obnovljivih plinova u sektore poput prometa i proizvodnje toplinske energije.

Zeleni skeptični

Međutim, povećana proizvodnja bioplinova postavlja pitanja održivosti okoliša stoga su i Zeleni (Greens-European Free Alliance) uključeni u raspravu.

"Priznajemo ulogu koju obnovljivi plinovi, bioplin ili "zeleni" vodik - moraju igrati u svijetu", rekla je Jutta Paulus, njemačka političarka u Europskom parlamentu govoreći da ta stranka u ovoj fazi nerado podržava bioplinove.

"Zemlja dostupna za proizvodnju više bioplina ili biometana je ograničena", istaknula je Paulus. Stvaranje "zelenog" vodika elektrolizom vode iz energije vjetra i sunca još uvijek nije poželjna opcija jer dolazi do gubitaka energije, dodala je, ukazujući na gubitke između 20 i 30% s trenutnim elektrolizatorima.

"Uštedimo te dragocjene obnovljive izvore energije i bioplin za primjene u teškim industrijama, transportima na duge udaljenosti, zrakoplovstvu i brodarstvu gdje elektrifikacija nije moguća u kratkom roku", rekla je Paulus.

Upozorila je i na "zeleni" vodik koji bi mogao uzrokovati veću emisiju globalnog zagrijavanja.

Ipak, postoji kompromis

"Bioplin neće biti spasitelj industrije fosilnih goriva", rekla je Pekka Pesonen, generalna tajnica Copa-Cogeca, ukazujući na "kompromis" između zemljišta koje se koristi za poljoprivredu i ono za proizvodnju biomase.

Kaže da proizvodnja biomase može poljoprivrednicima pružiti dodatan izvor prihoda te će ostati lokaliziran, a uglavnom će biti nadopuna obnovljivoj električnoj energiji iz vjetra i sunca.

Ipak, očekuje se da će proizvodnja obnovljivih plinova - bioplina, biometana i vodika značajno rasti u narednim desetljećima, prema Međunarodnoj agenciji za obnovljivu energiju (IRENA).


Tagovi

Europska unija Bioplin Biomasa Obnovljivi izvori energije Antonio Lopez-Nicolas Zeleni Jutta Paulus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]