Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU parlament
  • 10.01.2017. 18:00

EU parlament o jačanju pozicije poljoprivrednika

Radna skupina preporučila je povećanje transparentnosti tržišta, donošenje okvirnog zakonodavstva u pogledu nepoštenih trgovinskih praksi, bolju suradnju među poljoprivrednicima!

Foto: Marijana Petir/Facebook
  • 2.009
  • 248
  • 0

Povjerenik EU-a za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta održanoj u Bruxellesu sudjelovao je na saslušanju o zaključcima i preporukama Radne skupine za poljoprivredna tržišta čije je finalno izvješće podneseno u studenom prošle godine.

Tom su prilikom, uz sudjelovanje članova radne skupine predstavljene, komentirane i pojašnjene dane preporuke u pogledu jačanja pozicije poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom koje trebaju doprinijeti uspostavi strukturnih mjera nužnih za pomoć poljoprivrednicima nakon već odobrenih tri paketa solidarnosti, 32 mjere i odobrenih gotovo sedam milijardi eura pomoći.

Razlike u kvaliteti starih i novih članica

Zastupnici su u raspravi pozdravili mnoge prijedloge poboljšanja položaja poljoprivrednika, no inzistiraju na njihovu provođenju u praksi.

Radna skupina preporučila je povećanje transparentnosti tržišta, donošenje okvirnog zakonodavstva u pogledu nepoštenih trgovinskih praksi, bolju suradnju među poljoprivrednicima, olakšavanje pristupa poljoprivrednika financiranju te poboljšanje postojećih alata upravljanja rizikom.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir naglasila je kako se poljoprivredu ne može prepustiti isključivo tržištu jer je ona uz osiguranje opskrbe hranom strateško pitanje svake zemlje. Smatra kako je važno početi poštivati postojeće direktive koje propisuju da se plaćanje mora izvršiti u roku 30 dana, a iz rasprave je vidljivo kako se one ne poštuju. Petir je još jednom upozorila na razlike u kvaliteti poljoprivrednih i drugih proizvoda koji se plasiraju na tržište starih i novih država članica, što je svojevrsna diskriminacija i kršenje postojeće direktive.

Petir je još jednom upozorila na razlike u kvaliteti poljoprivrednih i drugih proizvoda koji se plasiraju na tržište starih i novih država članica.

Zastupnica je ukazala i na postojeće probleme na terenu u odnosu otkupljivača prema poljoprivrednim proizvođačima koji jednostrano raskidaju ugovore te vraćaju proizvode.

Predstavili mjere za spas poljoprivrednika

"Jasno je kako nam je potrebna regulativa o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse na europskoj razini", naglasila je Petir. Osvrnula se i na problem koji imaju mladi poljoprivrednici, ne samo iz Hrvatske, već iz ostalih zemalja.

"Potičem povjerenika da promijeni regulativu koja se odnosi na mlade poljoprivrednike jer im ona ne omogućuje korištenje sredstava iz programa Ruralnog razvoja na pravi način što je preduvjet za ostanak mladih na selu", rekla je Marijana Petir.

Nepoštena trgovačka praksa velik problem

Pitanje nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom već je duže vrijeme u fokusu Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta kao i u prioritetima zastupnice Petir, kao jedine hrvatske punopravne članice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj.

O toj je temi više puta govorila te podnosila amandmane na različita izvješća Europskog parlamenta. Neki od amandmana zastupnice Petir podneseni na Izvješće o nepoštenoj trgovačkoj praksi u lancu opskrbe hranom u konačnici su bili i prihvaćeni, a usvojeno Izvješće i jasno izraženi stav Europskog parlamenta otvara mogućnost pokretanja zakonodavne inicijative za reguliranje tog velikog problema koji muči poljoprivrednike u Hrvatskoj, ali i diljem Europe, saznajemo iz ureda Marijane Petir.

Foto: Marijana Petir/Facebook


Tagovi

Petir Mladi poljoprivrednici Nepoštena trgovačka praksa Tržište Kvaliteta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)