Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara
  • 18.01.2022. 13:30

EU ministri traže zaštitu domaćih proizvođača i iste standarde za uvoznu robu

Na sastanku ministara poljoprivrede je zaključeno da svi uvezeni proizvodi moraju poštivati pravila koja se provode u EU, posebno kada su u pitanju ekološki i zdravstveni standardi.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 185
  • 102
  • 0

Vijeće ministara za poljoprivredu i ribarstvo Europske komisije na jučer je održanom sastanku predstavilo glavne ciljevi i informacije, s naglaskom na francusko predsjedanje Vijećem EU. Razgovaralo se o poljoprivrednim pitanjima vezanim za trgovinu i situaciji na tržištu, održivim ciklusima ugljika i drugim pitanjima.

Prioriteti francuskog predsjedavanja

Julien Denormandie, francuski ministar poljoprivrede i hrane, prezentirao je prioritete predsjedništva u sektoru poljoprivrede i ribarstva. Velika pažnja će se posvetiti reciprocitetu trgovinskih standarda putem "zrcalnih klauzula".

Drugim riječima, traži se zaštita domaćih proizvođača pred koje se stavljaju određeni propisi, dok se istovremeno u EU uvoze proizvodi koji ne podliježu takvim standardima. Stoga je zaključeno da svi uvezeni proizvodi moraju poštivati pravila koja se provode u EU, posebno kada su u pitanju ekološki i zdravstveni standardi. Naglasak je stavljen na upotrebu fitofarmaceutskih proizvoda i zaštitu šuma. Također, u fokusu je i niskougljična poljoprivreda, posebno sekvestracija ugljika u poljoprivrednim tlima. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila je kako je ključno realno procijeniti mogućnosti ovog modela jer je za poljoprivrednike bitno da prilikom donošenja svojih poslovnih odluka mogu realno procijeniti njihovu ekonomsku opravdanost. Istaknula je kako hrvatski Nacionalni strateški plan za buduću Zajedničku poljoprivredu politiku (ZPP) ide ukorak s ovom inicijativom te je sveobuhvatno sagledao problematiku klimatskih promjena i shodno tome već predvidio prakse koje doprinose cilju održivog upravljanja ugljikom.

Sekvestracija ugljika - hoće li poljoprivrednici raditi više za isti novac?

Za Hrvatsku je najvažnija točka dnevnog reda, s obzirom na okolnosti, bila stanje na tržištu te je u svojoj intervenciji ukazala na posljedice enormnog rasta cijena energenata i repromaterijala na cijeli sustav proizvodnje hrane.  

"ZPP može i mora bar jednim dijelom ublažiti posljedice ove krize, koja je za naše gospodarstvo čak i ozbiljnija od one koju je uzrokovao Covid, a od kojeg se naši poljoprivrednici još uvijek nisu oporavili. Ovo su izvanredne okolnosti. Pored mjera u okviru ZPP-a potrebno je sinergijski djelovati i povezati aktivnosti više različitih europskih politika“, izjavila je ministrica Vučković.

Julien Denormandie upozorio je da je uvoz proizvoda na tržište Europske Unije koji ne poštuju standarde proizvodnje, nedosljednost iz svake perspektive, bilo ekonomske, ekološke i prehrambene. "Najznačajniji zadatak francuskog predsjedanja je poduzimanje mjera koje će osigurati da standardi budu recipročni", dodao je .

Standardi moraju biti recipročni (Foto: Bigstock/Baloncici)

Osim toga, priopćio je da predsjedništvo ima za cilj unaprijediti rad u sljedećim sektorima:

  • evaluacija nacionalnih strateških planova, kao dio napora da se osigura transparentnost reforme ZPP-a;
  • prijedlog uredbe o statistici poljoprivrednih inputa i proizvoda;
  • revizija zakonodavstva EU o geografskim oznakama;
  • uredba o proizvodima bez krčenja šuma;
  • politika promocije poljoprivrednih proizvoda EU.

Što se tiče ribarstva, fokus će biti na reviziji uredbe o kontroli tog sektora, što će dovesti do političke rasprave o zajedničkoj ribarskoj politici i njenoj implementaciji.

Poljoprivredna pitanja vezana za trgovinu

Ministri su razmijenili mišljenja o poljoprivrednim pitanjima vezanim za trgovinu. Rasprava se posebno doticala učinka izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU, trgovinskih odnosa s Velikom Britanijom i najnovijih događanja u pregovorima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o poljoprivredi uoči 12. ministarske konferencije te organizacije.

Po pitanju stanja trgovinskih pregovora s trećim zemljama, Hrvatska je iskazala određenu zabrinutost po pitanju ustupaka u pristupu tržištu mliječnih i goveđih proizvoda u pregovorima s Novim Zelandom i Australijom. Naglasila je da EU ima najviše standarde sigurnosti i kvalitete hrane u svijetu i da bi svako odstupanje od principa reciprociteta u pregovorima s trećim zemljama moglo dovesti u nepovoljni položaj europske proizvođače hrane.

Poljska delegacija je pružila informacije o potencijalno negativnim učincima embarga kojeg je uvela Bjelorusija na niz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, uključujući jabuke.

U Poljskoj trpi tržište jabuka (Foto: Bigstock/IuriiSokolov)

I pored toga što je poljoprivredno-prehrambeni sektor EU u cjelini imao dobre rezultate, države članice istaknule su brojne zabrinutosti, posebno kada je riječ o djelovanju nedavnih povećanja troškova energije, ulaznih sredstava i hrane za životinje.

Češka delegacija je informirala o izazovima s kojima se suočava sektor proizvodnje svinjskog mesa u Europi. Razgovaralo se o bolestima, kao što su afrička svinjska kuga, ptičja influenca).

Ostale teme na dnevnom redu

Komisija je predstavila svoju komunikaciju o održivim ciklusima ugljika, koja otvara put budućim akcijama usmjerenim na podršku proaktivnim mjerama koje poduzimaju poljoprivrednici kako bi se olakšalo njegovo uklanjanje iz atmosfere i smanjila atmosferska koncentracija CO2.

Naglašena je potreba očuvanja sigurnosti hrane, što je i dalje glavni cilj poljoprivredne politike, izbjegavanja bilo kakvog sukoba s drugim politikama EU (kao što je ZPP) i uzimanja u obzir specifičnosti svake zemlje članice. Predsjedništvo je predložilo usvajanje zaključaka Vijeća o poljoprivrednim aspektima ove komunikacije. 


Tagovi

Savjet Uredbe ZPP Standardi Uvoz Francusko predsjedavanje Julien Denormandie


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!