Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 14.01.2020. 13:30

Epidemija ptičje gripe se širi - eutanazirat će 53.000 purana i 6.000 gusaka

Na farmi gusaka u Poljskoj i farmi purana u Mađarskoj prijavljena je pojava ptičje gripe, a riječ je o visoko patogenom soju virusa H5N8.

Foto: Pixabay/Birgit Rohrs
  • 2.852
  • 184
  • 0

Nova pojava virusa ptičje gripe prijavljena je jučer u Poljskoj čime je od prosinca u toj zemlji zabilježeno više od 10-ak slučajeva.

"Šest tisuća gusaka na farmi je potrebno eutanizirati, a državna veterinarska inspekcija već je poduzela korake", rekao je za reuters glasnogovornik regije Velikopoljska, Tomas Stube.

Soj ovog virusa je podvrsta visoko patogene ptičje gripe H5N8, koja predstavlja prijetnju i za ljudsko zdravlje.

Zabilježen je i slučaj ptičje gripe na mađarskoj farmi purana gdje će biti eutanizirano oko 53.500 purana. Virus je potvrđen u gradu Acs na granici sa Slovačkom, a u krugu od 10 km provjerit će se sva ostala poljoprivredna gospodarstva i uvesti ograničenje prometa.

Smrtnost među zaraženom peradi se povećala i pojavili su se klinički simptomi tipični za ptičju gripu, a vetarinari upozoravaju da se perad drži u zatvorenom prostoru kao i hrana kako bi se spriječio kontakt s divljim pticama, piše farmer.pl.

Podsjećamo, prije oko dva tjedna pričja gripa ovog tipa zahvatila je farmu purana u Poljskoj kada je eutanizirano oko 40.000 tih životinja zbog zaraze, a u opasnosti je bilo oko 350.000 poljske peradi.

Epidemija ptičje gripe: 350.000 poljske peradi u opasnosti

Prošlomjesečnoj epidemiji peradi u Poljskoj, najvećem europskom proizvođaču peradi, prethodila je epidemija 2017. godine. Mađarsku je zadnji puta pogodila epidemija 2016. godine kada je virus gripe ovog tipa harao Europom, koji je tada pogodio i Hrvatsku.

Ptičja gripa se širi Europom


Tagovi

Ptičja gripa Poljska Farma gusaka Perad


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]