Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije metana
  • 23.10.2021. 16:30

EP traži obvezu smanjenja emisija metana - Copa Cogeca: Nametanje će ugroziti farmere

Usvojeno je izvješće o strategiji EU-a za smanjenje emisija metana. Parlamentarci traže obvezujući zakonodavni okvir, a Copa Cogeca smatra da poljoprivrednicima treba dati da sami odluče o praksi i provedbi te ih nagraditi za trud.

Foto: Bigstock/Corepics
  • 247
  • 15
  • 0

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su s 563 glasa za, 122 protiv i 11 suzdržanih, izvješće o strategiji EU-a za smanjenje emisija metana. 

U izvješću pozivaju Komisiju da predloži sveobuhvatan i obvezujući zakonodavni okvir s ciljem značajnog smanjenja u EU do 2030. godine u skladu s Pariškim sporazumom. Također žele obvezujući globalni sporazum o metanu na COP26 u Glasgowu.

Naglasili su da je smanjenje emisija metana uzrokovanih ljudskim djelovanjem jedna od najučinkovitijih strategija za usporavanje klimatskih promjena. U Izvješću Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane ističu da je ovaj plin drugi najveći uzročnik klimatskih promjena nakon ugljikova dioksida (CO2), snažniji od CO2 te doprinosi stvaranju prizemnog ozonskog sloja u nižim dijelovima atmosfere. To snažno onečišćenje zraka uzrokuje zdravstvene probleme od kojih, naglašavaju, svake godine imamo gotovo 20.000 preuranjenih smrtnih slučajeva. 

Europarlamentarci pozivaju na obvezno praćenje, izvješćivanje i provjeru za sve sektore koji ga emitiraju, kao i na obvezne programe otkrivanja i otklanjanja curenja za energetski i petrokemijski sektor. 

Poljoprivreda emitira 53 posto

Istaknuta su tri sektora - poljoprivreda koja je odgovorna za 53 posto emisija, sektor otpada s 26 posto te energetski sektor koji emitira 19 posto metana, a prema podacima Europske agencije za okoliš. 

"Poljoprivreda ima najveći udio antropogenih izvora emisije metana u EU-u, prvenstveno potaknutih uzgojem stoke, posebice preživača, i ima drugi najveći ukupni potencijal za smanjenja njegovih emisija", stoji u priopćenju. 

Zastupnici u Europskom parlamentu žele nove mjere u državama članicama za smanjenje tih emisija, s tim da se istovremeno osigura da se proizvodnja hrane ne premješta izvan EU. Također inzistiraju da uvoz iz zemalja koje nisu članice EU-a ispunjava iste visoke standarde kao i proizvodi proizvedeni u EU.

Svjesni su kako bi ovo moglo ugroziti mala i srednja poduzeća. Tako je predstavnica kluba Identitet i demokracija, Elena Lizzi rekla da u ovoj strategiji postoji rizik i prijetnja za manja gospodarstva. "Budemo li imali drakonske mjere, to će biti na štetu malih poljoprivrednika", upozorila je.

Povjerenica Komisije za energetiku Kadri Simson u obraćanju zastupnicima istaknula je da će Zeleni plan utjecati na milijune života i radnih mjesta u svim sektorima. "Programi ruralnog razvoja bit će glavni alat za podršku investicijama, inovacijama i savjetodavnim uslugama za prijenos znanja kroz zelenu tranziciju", poručila je. 

Copa Cogeca: Nametanje destimulira 

Na sve su reagirali u krovnom udruženju europskih poljoprivrednika, Copa-Cogeca. U svom priopćenju pozdravljaju poziv Parlamenta na međusektorski pristup metanu i smanjenje emisija u skladu s Pariškim sporazumom. Ističu kako poljoprivredni sektor ulaže značajne napore da smanji emisije sa svoje strane i zalaže se za daljnje poboljšanje u budućnosti. 

"No, s obzirom na stvarnost na terenu, poljoprivrednicima treba dati da sami odluče koja im praksa i mjera za provedbu najviše odgovora. Nametanje potencijalno neostvarivih ciljeva mogu destimulirati njihove daljnje postupke. Treba poticati njihov dobrovoljni trud", ističu. 

Slažu se da su napredne tehnologije i prakse neophodne za razvoj agrarnog sektora i velik potencijal u smanjenju emisija bez ugrožavanja prehrambene sigurnosti. "Poljoprivrednom sektoru su potrebni financijski i tehnički alati za provedbu praksi smanjenja metana koji neće ugroziti njihovu produktivnost. Svima treba dati priliku ulagati u održivost i nagraditi ih za trud", naglašavaju. 

Također su se složili kako ista pravila trebaju vrijediti za hranu iz uvoza. 

Energetski i sektor otpada 

Kada je riječ o druga dva sektora, europarlamentarci zaključuju da je odlaganje otpada na odlagalištima način gospodarenja koji najviše onečišćuje. Pozivaju Komisiju da postavi obvezujuće ciljeve EU-a za komercijalni i industrijski otpad i predloži ciljeve za ograničavanje proizvodnje preostalog.

Također, u skladu sa Zelenim planom, žele da se što prije ukine korištenje fosilnih goriva u EU-u te pozivaju da se zaustavi potpora EU-a za širenje infrastrukture za fosilna goriva i da Komisija predloži zakonodavstvo za energetski sektor s obvezujućim pravilima o praćenju, izvješćivanju i provjeri. 

Nakon glasanja, grčka euparlamentarka Maria Spyraki zaključila je da se s obzirom na katastrofalne posljedice nezapamćenih poplava ovog ljeta i požara koji se još procjenjuju, moraju pojačati napori u rješavanju izazova koje predstavljaju ekstremni vremenski uvjeti. "Moramo djelovati odmah i postići konkretne rezultate na smanjenju emisija stakleničkih plinova kako bismo zaštitili ljude i planet danas i u budućnosti. Postavljanjem obvezujućih ciljeva smanjenja metana, EU može igrati ključnu ulogu u natjecanju ostatka svijeta da učini isto."


Tagovi

Emisije metana COP26 Poljoprivreda Europski parlament Copa Cogeca


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]