Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezultati
  • 23.02.2022. 16:30
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Energetska kriza pogodila Petrokemiju - lani poslovali s gubitkom

Negativni utjecaji djelomično su ublaženi provedenim mjerama učinkovitosti i optimizacijom proizvodnje u skladu s potražnjom, kažu iz Petrokemije dodavši da su uspjeli održati stabilan financijski položaj

Foto: Facebook/Petrokemija d.d. Kutina
  • 504
  • 186
  • 0

"Prošle smo godine ostvarili neto gubitak od šest milijuna kuna u odnosu na 265 milijuna kuna neto dobiti u istom razdoblje prethodne godine", priopćili su iz kutinske tvornice gnojiva Petrokemija d.d.

Tako im je uspoređujući rezultate bez jednokratnih stavki, neto dobit za 2021. iznosila 47 milijuna kuna u usporedbi s onom od 290 milijuna kuna u 2020. godini.

Kako pojašnjavaju iz ove tvrtke, dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) bez jednokratnih stavki u 2021. godini iznosi 143 milijuna kuna, a smanjila se u odnosu na 2020. godinu i to uglavnom zbog značajnog povećanja cijene prirodnog plina, ugljikovog dioksida (CO2), niže proizvodnje zbog izvršenog remonta postrojenja i nešto niže potražnje na tržištu, posebno tijekom četvrtog kvartala 2021.

Veća kapitalna ulaganja

Jednokratne stavke imale su značajan utjecaj i to 52 milijuna kuna u 2021. i 25 milijuna kuna u 2020. godini. "Negativan učinak vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju CO2 u 2020. i 2021. godini uzrokovan je povećanjem cijene emisijskih jedinica CO2", dodaju iz Petrokemije.

Lani ostvarili neto gubitak od šest milijuna kuna

Kako ističu, početkom godine uspješno je izvršen remont postrojenja, u kojem su izvedene i razvojne investicije vezane uz unapređenje energetske učinkovitosti tvornice. Kapitalna ulaganja iznosila su 133 milijuna kuna, što je povećanje od 141 posto u odnosu na 2020. godinu.

Što je sve utjecalo na poslovanje?

"Naš rezultat u 2021. bio je pod snažnim utjecajem poremećaja svjetskog gospodarstva, što je dovelo do nepredviđenog povećanja cijena prirodnog plina na povijesno visoku razinu", napomenuli su iz ove tvrtke.

Kako tvrde, nepovoljno vanjsko okruženje očitovalo se u visokim cijenama prirodnog plina i europskih emisijskih jedinica za CO2, dok su cijene mineralnih gnojiva rasle po nižoj stopi i sa zakašnjenjem.

Također, uz navedeno Petrokemija je zbog potresa pretrpjela i oštećenja dijela svojih postrojenja (AN/KAN 2) što je djelomično utjecalo na plan proizvodnje i operativne troškove.

Negativni utjecaji djelomično su ublaženi provedenim mjerama učinkovitosti i optimizacijom proizvodnje u skladu s potražnjom. "Unatoč činjenici da je 2021. bila nepredvidiva i izazovna godina, Petrokemija je uspjela održati stabilan financijski položaj", zaključili su iz te tvrtke.


Tagovi

Petrokemija Rezultati poslovanja Gubitak Gnojivo Tvornica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.