Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijave šteta
  • 05.08.2015. 17:10

Elementarna nepogoda zbog požara

Dubrovačko-neretvanska županija proglasila je elementarnu nepogodu za općine Smokvica, Orebić, Janjina i Ston. Štete se prijavljuju do 10. kolovoza.

Foto: DNŽ
  • 144
  • 9
  • 0

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić proglasio je elementarnu nepogodu za općine Smokvica, Orebić, Janjina i Ston, zbog velikih šteta nastalih u požarima koji su nedavno poharali ta područja.

"U požarima su nastale štete na poljoprivrednim površinama, dugogodišnjim nasadima, šumskim površinama, gospodarskim objektima i komunalnoj infrastrukturi. Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda stoga su dužna županijskom povjerenstvu u najkraćem roku dostaviti prva priopćenja s procjenom štete, a detaljno izvješće o štetama do 30. kolovoza 2015. godine", ističu u županiji.

Stanovnici spomenutih mjesta, štete od požara mogu prijaviti radnim danima u općinskim uredima, zaključno s 10. kolovoza 2015.

Župan zahvalio svima koji su gasili na Pelješcu i Korčuli

Župan Dobroslavić održao je i sastanak s načelnicima peljeških i korčulanskih općina stradalih u požarima, županijskim vatrogasnim zapovjednikom Stjepanom Simovićem te predstavnicima javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Tom je prilikom zahvalio svima koji su, na bilo koji način, sudjelovali u gašenju i sanaciji požarišta na Pelješcu i Korčuli, ali i pozvao prisutne da analiziraju te događaje s ciljem detektiranja eventualnih problema, kako bi se u budućnosti još efikasnije rješavale slične situacije. Također, naglasio je potrebu za pronalaženjem što boljeg načina za pomoć ljudima kojima su požari nanijeli štetu.

Nužno usavršavanje tehnike gašenja velikih požara

Zamjenik župana i zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Davorko Obuljen, kazao je kako su članovi stožera, unatoč teškom pristupu požarištima i stalnoj izmjeni lokacija vatrogasnih jedinica redovno opskrbljivali vatrogasce hranom i drugim potrebnim sredstvima.

Zaključeno je da su svi uključeni u gašenje i sanaciju požara, dali maksimum od sebe, kako bi štete bile što manje, ali i da ima još prostora za napredak i usavršavanje tehničkih detalja kako bi štete, od eventualnih budućih požara bile manje. Župan je rekao i kako će se razmotriti mogućnost aktivnog uključivanja pričuvnih vatrogasnih postrojbi u budućim akcijama gašenja.

Županija će pomoći mještanima u pripremanju dokumentacije za podmjeru 5.2

Na drugom dijelu sastanka nazočni su bili načelnici općina koje su najviše stradale u požarima, a župan Nikola Dobroslavić i njegova zamjenica Marija Vučković, prezentirali su im sadržaj najavljene podmjere 5.2. iz Programa ruralnog razvoja, za pomoć obnavljanju požarom uništenih ili oštećenih poljoprivrednih gospodarstava. Dogovoreno je i kako će županija pružiti stručnu pomoć gospodarstvima pri ispunjavanju natječajne dokumentacije.

Foto: DNŽ


Tagovi

Dubrovačko-neretvanska županija Elementarna nepogoda Smokvica Orebić Janjina Ston Općinska povjerenstva Prijava štete Stjepan Simović Vatrogasne postrojbe Davorko Obuljen Stožer za zaštitu i spašavanje Marija Vučković Podmjera 5.2. Program r


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]