Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 10.07.2019. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Elementarna nepogoda za niz općina najistočnije županije pa i grad Vukovar

U olujnom nevremenu koje je pogodilo cijelu zemlju Vukovarsko-srijemska županija najteže je pogođena. Župan Božo Galić donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode od olujnog i orkanskog vjetra te tuče.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
  • 395
  • 62
  • 0

Prirodnu nepogodu od olujnog i orkanskog vjetra za područje Općine Drenovci, Općine Gunja i Općine Stari Mikanovci te prirodnu nepogodu tuče za područje Općine Borovo, Općine Cerna, Općine Tordinci, Općine Trpinja, Općine Vrbanja i grada Vukovara, proglasio je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić

Kako se navodi iz Županije, elementarna nepogoda proglašava se zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih olujnih i orkanskim vjetrom te tučom kojom su na navedenom području 7. srpnja nanijete velike materijalne štete na poljoprivredi i građevinama.

"Sukladno članku 25. Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda (NN 16/2019) obvezuju se gradska/općinska povjerenstva unijeti prve procjene štete u Registar šteta, u Zakonom propisanom roku", kažu iz najistočnije hrvatske županije koja je u olujnom nevremenu koje je pogodilo cijelu zemlju prijavila najteže posljedice.

Podsjećamo, olujno nevrijeme s tučom protutnjalo je u nedjelju cijelom zemljom i iza sebe ostavilo strahovite štete, a o kojima se oglasilo i Ministarstvo unutarnjih poslova. 

"Prema dosadašnjim dojavama, najteže posljedice prijavljene su na području Vukovarsko-srijemske županije gdje je nevrijeme praćeno vjetrom, tučom i kišom oko 16.30 sati zahvatilo veći dio županije. Tuča veličine oraha, a ponegdje i jajeta, u kratkom je vremenu počinila velike materijalne štete na području cijele županije. Zaprimljene su dojave o oborenim stablima na prometnicama, prekinutim žicama električne mreže, dok je u Drenovcima vjetar odnio krov s osnovne škole.

Olujno nevrijeme s tučom protutnjalo zemljom, ima ozlijeđenih, štete na usjevima milijunske

U Borovu Naselju dvije starije žene su od udara tuče (leda) lakše ozlijeđene, dok je u Posavskim Podgajcima muškarac pao s krova, a težina njegovih ozljeda za sada nije poznata. Načelnik općine Drenovci podignuo je tim Civilne zaštite za opće namjene. U naselju Topola kod Bošnjaka pijavica je potrgala žice električne mreže i oborila nekoliko stabala. Sve raspoložive ekipe HEP-a, vatrogasaca i ostalih su na terenu i saniraju štetu", priopćio je MUP. 


Tagovi

Elementarna nepogoda Tuča Orkanski vjetar Vukovarsko-srijemska županija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).