Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ledeni val
  • 21.02.2021. 07:30

Ekstremna hladnoća: Ugiba im stoka, a mlijeko moraju bacati

Hladnoća u Teksasu stvorila je brojne probleme poljoprivrednicima. Zatvorena su postrojenja za preradu mlijeka, stoka ugiba od smrzavanja, nema struje ni vode, a lede se voda i hrana za životinje.

Foto: Depositphotos/gjohnstonphoto
  • 2.024
  • 101
  • 0

Ledeni val koji je zahvatio Teksas (SAD) stvorio je brojne probleme tamošnjim poljoprivrednicima. Prisilna zatvaranja postrojenja za preradu mlijeka i proizvodnju stočne hrane omele su državne lance opskrbe. Stočari strahuju za svoju stoku koja se smrzava i čine sve kako bi ju održali na životu. No, kako piše reuters, zbog niskih temperatura neke su ipak uginule, a uništeni su i usjevi na poljima.

Uzgajivači provode sate i sate razbijajući led u spremnicima vode kako bi životinje imale što piti. Ledeni uvjeti pretvorili su dizelsko gorivo u "gel" koji je gotovo nemoguće koristiti, pa su prisiljeni malim pick-up vozilima na benzin prevoziti sijeno.

"Nekoliko krava i ovaca mi je uginulo odmah nakon teljenja jer su posebno osjetljive na hladnoću zbog izlučevina iz maternice", kazala je farmerica Kaylin Isbell. Dodaje da je njena svekrva jedno janje odnijela u kuću kako bi ga ugrijala i spasila. "Hladnoća će uništiti i zob koju sam posijala za ispašu mladih životinja", govori dodavši da će radi toga biti prisiljena prodati ih prije nego što je očekivala, što će utjecati na njenu zaradu.

Dodatno, tamošnja gospodarstva suočavaju se i s visokim cijenama stočne hrane zbog porasta cijena kukuruza i soje.

Inače, kako piše foxbusiness, Teksas prema posljednjem popisu u prosincu, broji oko 2,9 milijuna goveda. Također, u toj se zemlji nalazi jedno od vodećih mliječnih stada s oko 613.000 muznih krava.

Mljekarski sektor u najvećem problemu

Sanderson Farms Inc., jedna od najvećih američkih tvrtki za uzgoj peradi, procijenila je u utorak da je čak 200 od približno 1.900 peradarskih farmi u toj američkoj saveznoj državi ostalo bez struje, a kod njih desetak je došlo do pucanja ili smrzavanja vodovodnih cijevi. Osim toga, pojedini proizvođači nisu mogli isporučiti robu zbog zaleđenih cesta. Teksaški povjerenik za poljoprivredu Sid Miller rekao je da se pilići smrzavaju i radi toga ugibaju jer nema dovoljno prirodnog plina za grijanje mrijestilišta. Komentirao je i nedaće u mliječnoj industriji. 

"U tom se sektoru svakodnevno baca mlijeko u vrijednosti od 8 milijuna dolara jer su pogoni za preradu ostali bez struje", istaknuo je.

"Imate sustav koji se temelji na vremenu i rokovima, a krave treba neprestano musti", pojasnio je upozorivši da je trenutna situacija katastrofalna za ovaj sektor. Upozorava i na to da mlinovi za žitarice u cijeloj državi ne mogu raditi jer nema električne energije.

I veliki prerađivači mesa poput Cargill Inc i Tyson Foodsa obustavili su rad u pogonima.

Ova je posljednja snježna oluja usmrtila oko 30 ljudi u SAD-u, a daljnja prognoza je da će temperatura ostati 20 do 35 stupnjeva ispod prosjeka u dijelovima središnjeg i južnog dijela zemlje. "Zbog toga bi goveda mogla patiti od respiratornih bolesti", upozorila je Missy Bonds, koja radi na ranču u Saginawu u Teksasu.

A winter storm with some of the coldest temperatures in decades means farmers and ranchers are: Spending hours...

Posted by Texas Farm Bureau on Wednesday, 17 February 2021

Tagovi

Ledeni val Hladnoća Smrzavanje Teksas SAD Ugibanje životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]