Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravomoćna presuda
  • 14.12.2018. 15:25

Eko koji to nije bio. Telegram dobio prvu pravomoćnu presudu

Županijski sud u Puli potvrdio je da su reporteri Telegrama u istraživačkom serijalu o ekološkoj poljoprivredi pisali istinu i postupali po svim profesionalnim standardima.

Foto: Bigstock/TelegramSocial
  • 393
  • 73
  • 1

Proizvođač ekološkog voća i povrća Eko Sever pravomoćno je izgubio parnicu sudsku protiv nakladnika Telegram. Naime, Županijski sud u Puli 12. prosinca 2018. potvrdio je da su reporteri Telegrama u istraživačkom serijalu o ekološkoj poljoprivredi pisali istinu i postupali po svim profesionalnim standardima. Ovo je prva pravomoćna presuda u procesima između Telegrama i Eko Severa, koji traju od objave serijala tekstova.

"Smatramo kako je presuda izuzetno važna. Ukazuje na strukturalne probleme i goleme propuste u poljoprivrednom sustavu, što rezultira prevarenim potrošačima i oštećenim proizvođačima. Izražavamo nadu da će od svega koristi imati upravo pošteni, marljivi hrvatski proizvođači koji su nam i tijekom istraživanja iskazivali najveću podršku. Njima je stalo da se stvari istjeraju do kraja i da kontrola bude striktna, transparentna i jednaka za sve, bez povlaštenih i zaštićenih. 

Valentić: Profitirat će pošteni poljoprivrednici

Tjekom istraživanja bili smo izloženi žestokim pritiscima, uvredama, pa i prijetnjama ljudi koji su, valjda, smatrali da ih naše pisanje ugrožava. Tadašnji ministar, gospodin Jakovina, doslovno je tražio da prestanemo s objavama. Nadležna tijela upućivala su nam grube poruke, a državna televizija emitirala je naručene emisije posvećene defamaciji naših novinara. Ministarstvo poljoprivrede činilo je sve što je moglo da nas zaustavi, a aferu zataška. Zbog takvih poteza, nekolicina umreženih u pravomoćno dokazanoj prevari narušavaju povjerenje kupaca i ugled hrvatske poljoprivrede", rekla nam je glavna urednica Telegrama, Jelena Valentić.

Kako podsjećaju, reporteri Telegrama još 2015. otkrili su kako je Eko Sever godinama obmanjivao svoje kupce, nabavljajući jeftinu robu na veletržnici i prodajući je kao skuplju, organsku hranu. Njihovi novinari i fotografi noćima su pratili kamion kojim su vlasnici Eko Severa u 4 ujutro potajno nabavljali neekološku robu. Dodatno, osim snimki kamiona, dobili su i iskaze trgovaca i proizvođača, koji su novinarima priznali da su Eko Severu prodavali svoje jeftino voće i povrće. Stručnjaci i laboratoriji u zemlji, naglašavaju iz Telegrama, potvrdili su sve njihove navode, a demantirali pokušaje vlasnika Eko Severa da ospore ili omalovaže stručne analize koje su provodili.

Ekološka katastrofa ili medijski linč OPG Sever?

"Konačno, u svojstvu svjedoka Eko Severa, vozač kamiona na sudu je priznao kako je kupovao neekološku robu za Severe. Osim toga, priznao je kako su od njega tražili da potpiše antedatirane ugovore kojima su pokušali prikriti prevare, kao i vozačeve izjave za medije koje su vlasnici Eko Severa fabricirali i slali novinama", naglasili su iz Telegrama.

Prvu presudu protiv Eko Severa Telegram je dobio u rujnu 2017. godine, a ta presuda sada je i pravomoćno potvrđena. Osim toga, protiv Eko Severa u odvojenom procesu presudio je i Općinski kazneni sud u Zagrebu.

Komentar na pravomoćnu presudu pokušali smo dobiti i od tvrtke Eko Sever, međutim nikog nismo uspjeli dobiti na telefon.


Tagovi

Telegram Eko Sever Parnica Presuda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).