Europska komisija odobrila je prijavu za uključivanje "Paške soli“ iz Hrvatske i "Cebreros" vina iz Španjolske u registar oznaka zaštićenog podrijetla.
Uz nas, razloga za zadovoljstvo imala je i Španjolska. Naime, Europska komisija odobrila je prijavu za uključivanje "Paške soli“ iz Hrvatske i "Cebreros" vina iz Španjolske u registar oznaka zaštićenog podrijetla. Kako smo već pisali, podrijetlom iz Hrvatske, zaštita naziva "Paška sol“ obuhvaća dva proizvoda: sitnu morsku sol i solni cvijet., a oba su dobivena iz slanih močvara u uvali otoka Pag. Grumen soli formira se u početnoj fazi proizvodnje morske soli. Okus je blago slatkast i ima vrlo poroznu strukturu. "Paška sol" spominje se u literaturi još u 9. stoljeću.
"Cebreros" naziv je za bijela, roze i crna vina koja su proizvedena u općinama u provinciji Avila u centralnoj Španjolskoj. Vinogradi se nalaze na planinskim padinama, gdje nadmorska visina mjestimično premašuje visinu od 1.000 metara. Karakteristike zemljišta i klime reflektiraju se u vinima, koja imaju karakterističnu voćnu aromu.
Ove dvije nove oznake, pridružit će se listi od 2.235 proizvoda, vina i alkoholnih pića koji su već zaštićeni, a čije su informacije dostupne u bazi podataka.
Tagovi
Autor