Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 14.04.2019. 18:00

EK odobrila dvije nove oznake geografskog podrijetla, zadovoljne Hrvatska i Španjolska

Europska komisija odobrila je prijavu za uključivanje "Paške soli“ iz Hrvatske i "Cebreros" vina iz Španjolske u registar oznaka zaštićenog podrijetla.

Foto: Depositphotos/zatletic
  • 341
  • 34
  • 0

Uz nas, razloga za zadovoljstvo imala je i Španjolska. Naime, Europska komisija odobrila je prijavu za uključivanje "Paške soli“ iz Hrvatske i "Cebreros" vina iz Španjolske u registar oznaka zaštićenog podrijetla. Kako smo već pisali, podrijetlom iz Hrvatske, zaštita naziva "Paška sol“ obuhvaća dva proizvoda: sitnu morsku sol i solni cvijet., a oba su dobivena iz slanih močvara u uvali otoka Pag. Grumen soli formira se u početnoj fazi proizvodnje morske soli. Okus je blago slatkast i ima vrlo poroznu strukturu. "Paška sol" spominje se u literaturi još u 9. stoljeću.

Paška sol dobila europsku zaštitu naziva

"Cebreros" naziv je za bijela, roze i crna vina koja su proizvedena u općinama u provinciji Avila u centralnoj Španjolskoj. Vinogradi se nalaze na planinskim padinama, gdje nadmorska visina mjestimično premašuje visinu od 1.000 metara. Karakteristike zemljišta i klime reflektiraju se u vinima, koja imaju karakterističnu voćnu aromu.

Ove dvije nove oznake, pridružit će se listi od 2.235 proizvoda, vina i alkoholnih pića koji su već zaštićeni, a čije su informacije dostupne u bazi podataka.


Tagovi

Oznaka podrijetla Hrvatska Paška sol Europska komisija Cebreros Španjolska Pag Avila


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]