Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 13.11.2018. 12:00

EK odlučila: za štete od vukova ili drugih zaštićenih divljih životinja - 100% odšteta!

Europska je komisija donijela odluku koja bi, prije svega, trebala uravnotežiti politiku očuvanja zaštićenih divljih životinja i nerijetko ugroženu proizvodnju poljoprivrednika.

Foto: Bigstocphoto/CreativeNaturePhotography
  • 1.147
  • 187
  • 0

Poljoprivrednik koji je pretrpio štetu od vukova, ali i drugih zaštićenih divljih životinja, sada će imati pravo na potpunu odštetu. Naime, Europska je komisija donijela odluku da poljoprivrednicima u potpunosti nadoknadi štete uzrokovane zaštićenim divljim životinjama, poput vukova. Također će se u potpunosti nadoknaditi ulaganja koja će poljoprivrednici poduzeti kako bi spriječili takvu štetu, primjerice izgradnju električnih ograda ili nabavku pasa.

Donesena odluka ima za cilj povećati podršku poljoprivrednicima u područjima gdje su prisutni veliki mesojedi. 

Uspjeh politike očuvanja zaštićenih divljih životinja EU djelomično ovisi o učinkovitom upravljanju sukobima s poljoprivrednicima koji nerijetko trpe štetu. Potpora za rješavanje sukoba povezanih s očuvanjem zaštićenih životinja, naglašavaju iz Europske komisije, može se dodijeliti iz fondova EU, posebice u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (Program ruralnog razvoja) te iz nacionalnih fondova pojedine zemlje članice (državne potpore).

Pravila o državnim potporama koja se primjenjuju na naknadu štete uzrokovane zaštićenim životinjama utvrđena su u Smjernicama Europske unije o državnim potporama u sektoru poljoprivrede i šumarstva i ruralnim područjima 2014. do 2020. Do sada je, kada je o odšteti riječ, bilo moguće ostvariti naknadu štete u visini do 80% ulaganja kroz državne potpore. Donesena odluka mijenja smjernice kako bi stopu dovela do 100%. Zemlje članice također mogu nadoknaditi 100% tzv. neizravnih troškova, kao što su troškovi veterinara koji proizlaze iz liječenja ranjenih životinja i troškovi rada koji se odnose na traženje nestalih životinja nakon napada vukova ili drugih zaštićenih divljih životinja.


Izvori

AgPress


Tagovi

Europska komisija Vuk Divlje životinje Odšteta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]