Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oskudni resursi
  • 07.08.2022. 15:00

EK objavila smjernice za ponovnu upotrebu otpadnih voda

Smjernice imaju za cilj pomoći u sigurnom korištenju pročišćenih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje poljoprivrede.

Foto: Depositphoto/deyangeorgiev2
  • 199
  • 77
  • 0

Europska komisija je objavila smjernice kako bi državama članicama pomogla u primjeni pravila o sigurnom ponovnom korištenju preočišćenih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje poljoprivrede.

Velika je potreba za vodom, a resursi su sve manji. Komisija navodi da bi se njenim korištenjem u poljoprivredi smanjio pritisak na vodne resurse i povećala sposobnost Europske unije da se prilagodi nastalim klimatskim promjenama.

Smjernice kao pomoć

Nekoliko država članica je već pogođeno sušom, a upotreba iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda može postati siguran izvor.

Donesena je i Uredba o minimalnim zahtjevima koje voda mora ispunjavati (Foto: Bigstockphoto/Dave Willman)

"Resursi slatke vode su oskudni i sve više pod pritiskom. U vremenima neviđenih temperaturnih rekorda moramo prestati trošiti vodu i efikasnije koristiti ovaj resurs kako bismo se prilagodili promjenjivoj klimi i osigurali sigurnost i održivost naše poljoprivredne opskrbe", rekao je povjerenik za okoliš, ribarstvo i oceane Virginijus Sinkevičius.

Istaknuo je da smjernice mogu pomoći da se širom EU osigura siguran promet prehrambenih proizvoda uzgojenih s iskorištenom vodom.

Uredba o upotrebi

Kako bi se voda mogla ponovno koristiti u poljoprivredi potrebno je da ispunjava određene zahtjeve. Donesena je Uredba o minimalnim zahtjevima, a primjenjivat će se od lipnja 2023. godine. Države članice će ovakvu praksu moći uvesti uzimajući u obzir nacionalne strategije i djelovanje klimatskih promjena na terenu.

Cilj je da se olakša upotreba pročišćenih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje poljoprivrednih usjeva. Uredbom se regulira minimalna kvaliteta, upravljanje rizikom, kao i praćenje i rješavanje potencijalnih rizika.

Klimatska kriza: Genetski modificirani usjevi na pragu EU?

Uzimajući u obzir Zeleni plan, Akcijski plan kružne ekonomije i Strategiju "od pola do stola", ponovna upotreba može ograničiti zahvate iz površinskih i podzemnih voda kroz njenu višestruku upotrebu u urbanom ciklusu. Također, može promovirati efikasnije upravljanje resursima, smanjiti utjecaj na okoliš, osigurati jačanje prehrambenog sustava. 


Tagovi

Otpadne vode Europska komisija Navodnjavanje Virginijus Sinkevičius


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?