Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć poljoprivrednicima
  • 04.05.2020. 14:20

EK objavila paket mjera za daljnju podršku poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Iznimne mjere (najavljene 22. travnja) uključuju pomoć u privatnom skladištenju u sektoru mlijeka i mesa, privremenu dozvolu samoorganiziranja tržišnih mjera od strane subjekata u teško pogođenim sektorima i fleksibilnost u provedbi programa podrške tržištu

Foto: Karolina Rastija
  • 1.094
  • 86
  • 0

Europska komisija (EK) objavila je najnoviji paket izvanrednih mjera za daljnju potporu poljoprivrednom i prehrambenom sektoru koji je najviše pogođen krizom zbog koronavirusa.

Iznimne mjere (najavljene 22. travnja) uključuju pomoć u privatnom skladištenju u sektoru mlijeka i mesa, privremenu dozvolu samoorganiziranja tržišnih mjera od strane subjekata u teško pogođenim sektorima i fleksibilnost u provedbi programa podrške tržištu. Povrh ovih tržišnih mjera, Komisija je predložila da se dozvoli državama članicama da koriste sredstva za ruralni razvoj za kompenzaciju poljoprivrednicima i malim poljoprivredno-prehrambenim poduzećima iznosima do 5.000, odnosno 50.000 eura, objavljeno je na službenoj stranici Komisije.

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo nacionalnu internet tržnicu

"Postupili smo brzo kako bismo imali na raspolaganju sve potrebne mjere za podršku poljoprivrednicima i onima kojima je to potrebno. Kriza je teško pogodila neka poljoprivredna i prehrambena tržišta. Sada sam uvjeren da će usvajanje ovih mjera pružiti opipljivu podršku, poslati pravi signal tržištima i uskoro pružiti određenu stabilnost. Ovaj paket i prethodne mjere potpore pokazuju da je Komisija spremna i djelovat će onako kako to zahtijevaju situacije", rekao je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski.

O kojim ključnim mjerama se radi?

Iznimne tržišne mjere predložene 22. travnja i koje su sada u potpunosti usvojene i objavljene uključuju pomoć za privatno skladištenje. To znači da će Komisija podržati pomoć za privatno skladištenje mliječnih proizvoda (obrano mlijeko u prahu, maslaca, sira) i mesnih proizvoda (goveđe, ovčje i kozje meso). Ova mjera omogućuje privremeno povlačenje proizvoda s tržišta najmanje 2 do 3 mjeseca, a na maksimalno razdoblje od 5 do 6 mjeseci. Prijave za sudjelovanje u programu otvaraju se od 7. svibnja 2020.

Kružna ekonomija je spas za poljoprivredu? Španjolska već počela s primjenom

Druga mjera odnosi se na prilagodljivost programa potpore tržištu. Naime, kako je objavljeno, Komisija će omogućiti fleksibilnost u provedbi programa podrške tržištu vina, voća i povrća, stolnih maslina i maslinovog ulja, pčelarstva i školskog programa EU (obuhvaća mlijeko, voće i povrće). Ova fleksibilnost nastoji ograničiti raspoloživu opskrbu u svakom sektoru i dovesti do ponovne uravnoteženosti tržišta. 

Treća se pak mjera odnosi na privremeno odstupanje od pravila tržišnog natjecanja u EU-u. Članak 222. Uredbe o organizaciji zajedničkog tržišta (CMO) omogućuje Komisiji da usvoji privremena odstupanja od određenih pravila tržišnog natjecanja u EU-u u uvjetima ozbiljnih tržišnih neravnoteža. Komisija je prihvatila takva odstupanja za sektor mlijeka, cvijeća i krumpira. Ova odstupanja omogućuju operaterima da se samoorganiziraju i provode tržišne mjere na njihovoj razini radi stabilizacije svog sektora i u pogledu funkcioniranja unutarnjeg tržišta u razdoblju od najviše 6 mjeseci.

Primjerice, sektoru mlijeka bit će omogućeno zajedničko planiranje proizvodnje mlijeka, a sektoru cvijeća i krumpira omogućiti će povlačenje proizvoda s tržišta. Također će biti dopušteno privatno skladištenje. Kretanje potrošačkih cijena i svake moguće podjele unutarnjeg tržišta budno će se pratiti kako bi se izbjegli štetni učinci.


Tagovi

Paket mjera Pomoć poljoprivrednicima Privatno skladištenje Sektor mlijeka Sektor mesa Janusz Wojciechowski


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]