Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natura 2000
  • 08.11.2021. 10:30

e-Savjetovanje: Program financiranja ekološke mreže Natura 2000 i Prioritetni akcijski okvir

Iako je mreža dopunjena 2019. godine, ona se i dalje smatra nepotpunom jer je potrebno izvršiti dodatna istraživanja nedovoljno poznatih vrsta kao i evaluaciju prikupljenih podataka.

Foto: Lucija Bencarić
  • 187
  • 10
  • 0

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja otvorilo je novo javno savjetovanje na temu Odluka o donošenju Programa financiranja ekološke mreže Natura 2000 i Prioritetnog akcijskog okvira (PAO) u skladu sa člankom 8. Direktive Vijeća 92/43/EEZ o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore (Direktiva o staništima) koji će se uvrstiti u višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021.-2027. godina. 

Naime, iako je mreža dopunjena 2019. godine, ona se i dalje smatra nepotpunom jer je potrebno izvršiti dodatna istraživanja nedovoljno poznatih vrsta te evaluaciju prikupljenih podataka, kako bi se riješile preostale znanstvene rezerve koje su ustanovljene prilikom Biogeografskog seminara za Republiku Hrvatsku održanog 2014. godine – prvenstveno kartiranje morskih stanišnih tipova (1120* Naselja posidonije i 1170 Grebeni) i vrsta ( Tursiops truncatus i Caretta caretta ) te moguće predlaganje novih područja za morske ptice.

Trenutačni obrazac PAO-a služi dostavljanju pouzdanih informacija o prioritetnim potrebama za financiranjem povezanima s mrežom Natura 2000, a cilj je uvrstiti te potrebe u relevantne instrumente EU-a za financiranje u okviru sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021. – 2027.

Kako bi se to postiglo, u PAO-u se do određenog stupnja moraju raščlaniti financijske potrebe, čime bi se omogućila djelotvorna dodjela sredstava za financiranje mreže Natura 2000 iz relevantnih fondova EU-a u sklopu VFO-a za razdoblje 2021. – 2027.

"Kako bi se taj cilj ostvario, PAO-om se uzima u obzir i dosadašnje iskustvo država članica EU-a i njegovih regija u provedbi VFO-a za razdoblje 2014. – 2020.", navode iz Ministarstva. 

Strateški prioriteti

Prilikom izrade Programa financiranja, a u procesu planiranja aktivnosti za naredni višegodišnji financijski okvir, polazište je da će u razdoblju do 2023. godine biti ostvareni očekivani rezultati strateških projekata zaštite prirode iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godina te da će se preostale potrebe i obveze ostvarivati kroz sljedeće strateške prioritete koji su u skladu s ciljevima EU Strategije za bioraznolikost do 2030. godine:

  • poboljšano upravljanje mrežom zaštićenih područja (zaštićena područja i Natura 2000) i vrstama kroz izradu planova upravljanja vrstama i područjima te provedbu prioritetnih upravljačkih aktivnosti (SP1),
  • provedbu prioritetnih restauracijskih aktivnosti, uključujući i restauraciju zelene infrastrukture izvan urbanih područja (SP2),
  • razvoj sustava monitoringa stanja prirode Republike Hrvatske, uključujući i razvoj nacionalnih alata za postizanje ciljeva EU Strategije za bioraznolikost do 2030. godine (SP3), i
  • izradu cjelovite karte staništa te karte stanja ekosustava i njihovih usluga, uključujući i računovodstvo za usluge ekosustava (SP4).
Karta mreže Natura 2000 u Republici Hrvatskoj

Inače, mrežu Natura 2000 čine područja očuvanja značajna za ptice – POP (SPA), područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove – POVS (SCI), vjerojatna područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove – vPOVS (pSCI) i posebna područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove – PPOVS (SAC).

Prioritetni akcijski okviri (PAO-vi) strateški su alati za višegodišnje planiranje čija je svrha pružiti sveobuhvatni pregled mjera potrebnih za uspostavu mreže Natura 2000 i s njome povezane zelene infrastrukture u cijeloj Europskoj uniji (EU). U tim se okvirima precizno navode potrebe za financiranjem tih mjera i upućuje na odgovarajuće programe EU-a za njihovo financiranje.

Dodatne informacije o Programu možete pronaći ovdje.

"U skladu s ciljevima Direktive o staništima, na kojoj se mreža temelji, mjere koje treba utvrditi u PAO-vima moraju prije svega biti namijenjene održavanju ili povratu u povoljno stanje očuvanosti prirodnih staništa i vrsta od značaja za EU uzimajući u obzir gospodarske, socijalne i kulturne potrebe te regionalne i lokalne karakteristike", stoji u savjetovanju koje je otvoreno do 7. prosinca ove godine. 


Tagovi

Natura 2000 Prioritetni akcijski okvir Višegodišnji financijski okvir Savjetovanje Ekološka mreža


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P