Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Indeksi cijena
  • 01.03.2022. 09:00

DZS: U godinu dana cijene žitarica porasle za više od 39 posto. A repromaterijala?

U usporedbi s 2015. prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u 2021. porasle su za 16 posto, dok su u usporedbi s 2020. porasle za 12,6 posto, navode iz Državnog zavoda za statistiku.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 628
  • 33
  • 0

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je indekse cijena poljoprivrednih proizvoda koji obuhvaćaju proizvode biljne i stočne proizvodnje za prošlu godinu.

Kako pojašnjavaju, u proizvode biljne proizvodnje ubrajaju se žitarice, industrijsko bilje, krmno bilje, povrće, cvijeće i sadnice, krumpir (uključujući sjemenski), voće, vino i maslinovo ulje od sirovina iz vlastite proizvodnje. Proizvodi stočne proizvodnje jesu goveda, svinje, konji, ovce i koze, perad, ostale životinje, mlijeko, jaja, konzumna, i ostali stočni proizvodi.

"U usporedbi s 2015. prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u 2021. porasle su za 16 posto, dok su u usporedbi s 2020. porasle za 12,6 posto", navode iz DZS-a.

Industrijsko bilje skuplje za više od 45 posto

Kako kažu, na porast cijena poljoprivrednih proizvoda u 2021. u usporedbi s 2015. utjecale su cijene biljnih proizvoda, koje su više za 25,2 posto, te cijene stoke i stočnih proizvoda, koje su porasle za 1,3 posto.

Međutim, kako navode, cijene biljnih proizvoda porasle su za 20,7 posto u odnosu na 2020. "Na taj porast utjecale su veće cijene u svim skupinama, a ponajprije velik porast cijena žitarica, za 39,3 posto, industrijskog bilja za 45,8 posto, povrća za 12,5 posto, i vina za 7,4 posto, dok su cijene krumpira (uključujući sjemenskoga) pale za 3,3 posto, u odnosu na 2020.", kažu iz DZS-a.

Prema njihovim podacima, cijene stoke i stočnih proizvoda niže su za 0,5 posto u odnosu na 2020. Tako su od važnijih proizvoda stočarstva, porasle cijene u skupini goveda, za 4,1 posto, mlijeka, za 0,5 posto, peradi, za 2,7 posto, i jaja, konzumnih, za 1,7 posto, dok su one za svinje pale za 15,1 posto u odnosu na lani.

Rasle i cijene repromaterijala

Kako su pojasnili, cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji čine proizvodi utrošeni za tekuću proizvodnju i usluge održavanja opreme (strojeva i materijala), poljoprivrednih zgrada i ostale usluge. To uključuje sjeme i sadni materijal, gnojivo, zaštitna sredstva, veterinarske usluge, stočnu hranu i slično.

Zasijano više žitarica u jesenskoj sjetvi - koje kulture prednjače?

"U 2021. cijene tih dobara i usluga veće su za 12,4 posto nego u 2015., a za 20,4 posto u usporedbi s 2020.", zaključili su iz DZS-a.


Tagovi

DZS Cijene Indeksi cijena Poljoprivredni proizvodi Dobra i usluge


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]