Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robna razmjena
  • 11.01.2021. 16:30

DZS: Od siječnja do studenog 2020. pokrivenost uvoza izvozom 65,1%

Ukupan izvoz od siječnja do studenoga 2020., prema prvim rezultatima, iznosio je 101,6 milijardi kuna, dok je uvoz iznosio 156,2 milijarde kuna.

Foto: Bigstock/ Baloncici
  • 110
  • 8
  • 0

Državni zavod za statistiku objavio je privremene podatke o robnoj razmjeni Republike Hrvatske s inozemstvom u periodu od siječnja do listopada i siječnja do studenog 2020. godine.

Prema njihovoj procjeni, ukupan izvoz u prvih deset mjeseci iznosio je 91,2 milijarde kuna, dok se do studenog povećao na 101,6 milijardi kuna.

Što se tiče uvoza, on je prema privremenim podacima, do kraja listopada iznosio 142,1 milijardu, a od siječnja do studenog 156,2 milijarde kuna.

Zanimljivo je da smo u Njemačku, od svih zemalja, kako EU tako i ostalih - najviše izvezli, robe u vrijednosti 12 040 454 kuna, a uvezli 21 721 535 kn. 

Pokrivenost uvoza izvozom također se povećala. I dok su do listopada prognozirali 64,2%, ona sada iznosi 65,1%, stoji u objavi.

Inače, izvor podataka za statistiku robne razmjene s državama članicama EU-a je Intrastatov obrazac kojim izvještajne jedinice izvješćuju o primicima i/ili otpremama na mjesečnoj osnovi, tj. u mjesecu u kojem roba fizički ulazi ili napušta teritorij Republike Hrvatske.

Za 2020. određena je vrijednost praga uključivanja za primitke od 2,2 milijuna kuna, a za otpreme prag je od 1,2 milijuna kuna. "Radi potpunog usklađivanja s metodologijom i zakonodavstvom EU-a, u podatke o robnoj razmjeni s inozemstvom uključena je vrijednost trgovine ispod praga uključivanja, procijenjena na osnovi podataka o isporukama i stjecanjima dobara u države članice/iz država članica EU-a, dobivenih od Porezne uprave Republike Hrvatske“, pojasnili su iz DZS-a.


Tagovi

DZS Robna razmjena Uvoz Izvoz Siječanj Studeni Listopad


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer