Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 16.07.2020. 13:30

DZS objavio podatke o cijenama poljoprivrednih zemljišta u Hrvatskoj

Prema prikupljenim podacima, prosječna cijena kupljenih oranica u Republici Hrvatskoj u 2019. iznosila je 25 174 kune po hektaru, livada 13 868 kuna, a pašnjaka 13 564 kune, javlja DZS.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.203
  • 121
  • 0

Državni zavod za statistiku objavio je privremene podatke o cijenama određenih kategorija poljoprivrednih zemljišta, livada pašnjaka i oranica u 2019. za Republiku Hrvatsku.

Tako je prosječna cijena kupljenih oranica u Republici Hrvatskoj u 2019. iznosila je 25.174 kune po hektaru, livada 13.868 kuna, a pašnjaka 13.564 kune. 

Ove su informacije dobivene na temelju raspoloživih administrativnih izvora Ministarstva financija, Porezne uprave. Za izračune se koriste i podaci iz Istraživanja o strukturi poljoprivrednih gospodarstava (FSS) Državnog zavoda za statistiku.

Imamo 400.000 hektara nekorištenog zemljišta koje brzo možemo staviti u funkciju?

"Podaci za 2019. izračunani su na bazi FSS-a 2016., a izračunavaju se u skladu sa Zajedničkom metodologijom za zemljišne cijene i rente. Prikupljaju se isključivo za poljoprivredno zemljište korišteno u te svrhe, a iz cijena su isključene vrijednosti bilo kakvih objekata na poljoprivrednom zemljištu i međurodbinski transferi.

Podaci o cijenama kupljenoga poljoprivrednog zemljišta preuzeti su iz evidencija prometa nekretnina Porezne uprave", navode u priopćenju.

Produžen moratorij na prodaju hrvatskog zemljišta strancima!

Prema standardnoj definiciji, oranica je zemljište koje se redovito obrađuje i kultivira te se nalazi u sustavu plodoreda. Livada je zemljište koje se koristi trajno (pet ili više godina) za uzgoj krme i nije uključeno u plodored. Može biti zasijana ili prirodna (samonikla). Pašnjak je zemljište koje se koristi za ispašu stoke. 

"Spomenute kategorije zemljišta izabrane su prema Eurostatovim preporukama, a istraživanje o strukturi poljoprivrednih gospodarstava provodi se svake tri godine na uzorku", ističu iz DZS.


Tagovi

DZS Zemljište Cijena Oranice Livade Pašnjaci


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer