Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alkoholna pića
  • 09.02.2020. 07:30

Dva žestoka alkoholna pića dobila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla

Europska komisija odobrila je zahtjev za registraciju Norveške votke i Norveškog akvavita u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Foto: European Commission
  • 496
  • 35
  • 0

Europska komisija odobrila je zahtjeve za registraciju Norveške votke (Norsk vodka) u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Votka je bistar, proziran alkohol s neutralnim mirisom i okusom, a sadržaj etilnog alkohola je najmanje 37,5 vol.%. Sirovina koja se koristi u proizvodnji je krumpir ili neka vrsta žitarice. Destilacija i varenje alkohola ovoga pića odvija se unutar granica države, a razrjeđivanje s vodom nakon destilacije i pakiranje može se obavljati izvan Norveške. 

Najpoznatija norveška vodka je Vikingfjord, destilirana s vodom s ledenjaka Jostedalsbreen. Na natjecanju "International Wine and Spirit Competition" održanom u Londonu upravo ova vodka proglašena je najboljom. Ubrzo nakon tog natjecanja porasla je njezina prodaja i konzumacija. Ova vodka ima 40% alkohola, no danas postoji i nekoliko pojačanih verzija i u raznim okusima.

Uz votku i Norveški akvavit u registru ZOZP-a

Osim votke, Europska komisija odobrila je i zahtjev za registraciju Norveškog Akvavita (Norsk Akevitt) koji je isto dobio oznaku zemljopisnog podrijetla. Proizvod je nastao 1531. godine, a potječe iz grada Bergena koji je bio središte norveških ribara i trgovaca.

Akvavit je jedno od najpoznatijih pića u Norveškoj

Najprije se dobivao iz raznih žitarica, a danas se radi od krumpira. Aroma mu potječe od začinskog bilja, najčešće kima ili komorača, a sama proizvodnja odvija se u drvenim bačvama.

Ovo je jedno od najpoznatijih alkoholnih pića u toj zemlji. Često se ispija na druženjima za Božić, Novu Godinu ili vjenčanja. Piće je zlatne boje, a nijanse variraju i do svjetlo smeđe, ovisno o tome koliko je staro.

Ova će se pića pridružiti popisu već 1.460 ostalih zaštićenih proizvoda čija su imena dostupna u bazi eAmbrosia.


Tagovi

Europska komisija Oznaka zemljopisnog podrijetla Norveška votka Norveški akvavit Vikingfjord Alkoholno piće


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]