Europska komisija odobrila je zahtjev za registraciju Norveške votke i Norveškog akvavita u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).
Europska komisija odobrila je zahtjeve za registraciju Norveške votke (Norsk vodka) u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).
Votka je bistar, proziran alkohol s neutralnim mirisom i okusom, a sadržaj etilnog alkohola je najmanje 37,5 vol.%. Sirovina koja se koristi u proizvodnji je krumpir ili neka vrsta žitarice. Destilacija i varenje alkohola ovoga pića odvija se unutar granica države, a razrjeđivanje s vodom nakon destilacije i pakiranje može se obavljati izvan Norveške.
Najpoznatija norveška vodka je Vikingfjord, destilirana s vodom s ledenjaka Jostedalsbreen. Na natjecanju "International Wine and Spirit Competition" održanom u Londonu upravo ova vodka proglašena je najboljom. Ubrzo nakon tog natjecanja porasla je njezina prodaja i konzumacija. Ova vodka ima 40% alkohola, no danas postoji i nekoliko pojačanih verzija i u raznim okusima.
Osim votke, Europska komisija odobrila je i zahtjev za registraciju Norveškog Akvavita (Norsk Akevitt) koji je isto dobio oznaku zemljopisnog podrijetla. Proizvod je nastao 1531. godine, a potječe iz grada Bergena koji je bio središte norveških ribara i trgovaca.
Najprije se dobivao iz raznih žitarica, a danas se radi od krumpira. Aroma mu potječe od začinskog bilja, najčešće kima ili komorača, a sama proizvodnja odvija se u drvenim bačvama.
Ovo je jedno od najpoznatijih alkoholnih pića u toj zemlji. Često se ispija na druženjima za Božić, Novu Godinu ili vjenčanja. Piće je zlatne boje, a nijanse variraju i do svjetlo smeđe, ovisno o tome koliko je staro.
Ova će se pića pridružiti popisu već 1.460 ostalih zaštićenih proizvoda čija su imena dostupna u bazi eAmbrosia.
Tagovi
Autorica