Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DZS
  • 08.11.2021. 16:30

Drugi kvartal: Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda porasle 5,5 posto

Na navedeni porast, najviše je utjecao rast cijena u skupinama žitarice za 26,3 posto, povrća 7,3 te vina pet posto, navodi Državni zavod za statistiku.

Foto: Lucija Bencarić
  • 227
  • 30
  • 0

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na 2015. porasle su za 5,5 posto, a u usporedbi s istim tromjesečjem lani za 2,9 posto, podaci su to koje je objavio Državni zavod za statistiku. 

Kako navode u izvješću, biljna ulja porasla su 9,8 posto u odnosu na 2015. godinu, dok su su usporedbi s istim periodom prošle godine bila viša za 7,1 posto. 

"Porast cijena u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine ostvaren je u svim važnijim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupini krmno bilje", objašnjavaju iz DZS-a. Na navedeni porast najviše je utjecao rast cijena u skupinama žitarice za 26,3 posto, povrća 7,3 te vina pet posto. 

Kada je riječ o stoci, cijene su u usporedbi s 2015. porasle su za 1,1 posto. S druge strane, uspoređujući ih s istim tromjesečjem 2020. pale su 1,4 posto.

U skupinama proizvoda koje imaju najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine najviše su pale cijene svinja 14,7 posto i mlijeka 0,8 posto, dok su cijene goveda porasle za 3,8 posto.

"Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u drugom tromjesečju 2021. u usporedbi s 2015. veće su za 6,8 posto, dok su u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. veće za 16,5 posto", stoji u priopćenju. 

Inače, tromjesečni indeksi cijena u poljoprivredi izračunavaju se od 2018. na bazi 2015. u skladu s Eurostatovim preporukama, a dobivaju se na temelju cijena dobivenih iz tromjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda i ostalih istraživanja Državnog zavoda za statistiku, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te iz ostalih administrativnih izvora.


Izvori

Državni zavod za statistiku


Tagovi

DZS Prosječne proizvođačke cijene Poljoprivredni proizvodi Biljna ulja Stoka Dobra i usluge


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.