Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj tehnologije
  • 27.12.2015. 12:45

Dronovi uskoro nad Agrokorovim poljima

Agrokor će biti prva hrvatska tvrtka koja će dronove koristiti u poljoprivredi.

Foto: pixabay.com
  • 911
  • 139
  • 0

Koncern Agrokor obučava svoje djelatnike za upravljanje dronovima. Kazao je to medijima član uprave Ante Todorić, prilikom otvoranja novog Super Konzuma u Zagrebu.

10 dana ranije slika drona mogla se vidjeti i na predstavljanju Konzum Klika, kada je prvi čovjek Konzuma Darko Knez, objašnjavao budućnost toga dijela poslovanja.

Japanski poljoprivrednici dronove koriste već 20 godina

Čak štoviše, prema pisanju spomenutoga portala, Agrokor već koristi dronove u poljoprivredi, a u pripremi su u i drugi projekti u kojima će ih koristiti. Davor Crnogorac, predsjednik Hrvatske udruge korisnika i operatora bespilotnih sustava (HUKOBS) i jedan od direktora tvrtke Helifoto d.o.o. iz Svete Nedelje, prve u Hrvatskoj koja se bavi obukom pilota dronova, kaže da oni ne obućavaju Agrokorove, ali znaju da se ta tehnologija u poljoprivredi, primjerice Japana, koristi već dva desetljeća. Naime, putem dronova, tamo se nadgledaju polja riže odnosno provjerava ima li zemlja dovoljno vlage ili je potrebno uključiti sustav navodnjavanja, a mogu se koristiti i pri tretiranju velikih poljoprivrednih površina.

Piloti dronova uskoro će trebati dozvole za upravljanje

Naš europarlamentarac Davor Škrlec sudjelovao je u izradi regulative za dronove, koju će Europska komisija uskoro predložiti Europskom parlamentu, a koja će se odnositi na cijelu EU. Prema najavama, dronovi će imati registraciju kao i automobili, a piloti adekvatne dozvole za upravljanje. U našoj zemlji dronove za sada proizvodi jedino zagrebačka tvrtka Hipersfera d.o.o.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Agrokor Dronovi Ante Todorić Darko Knez Konzum Japan Helifoto d.o.o. Davor Crnogorac Obuka pilota Polja riže Davor Škrlec Hipersfera d.o.o. Europska komisija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]