Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena goriva
  • 07.03.2022. 08:55

Drastičan skok cijene nafte - čeka se odluka vlade, plavi dizel znatno skuplji?

U brojnim poljoprivrednim grupama, pojavila se i informacija da za vikend na pojedinim benzinskim stanicama nije bilo plavog dizela odnosno da se na nekim moglo kupiti maksimalno 300 litara. 

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
  • 5.561
  • 495
  • 0

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su više od 20 posto, na najviše razine u 10 godina.

Kako je objavila Hina, do novog povećanja cijena došlo je zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Rusije zbog čega bi, kako navode, isporuke iz te zemlje mogle pasti, a potražnja je i dalje povećana.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošloga tjedna 21 posto, na 118,11 dolara, što je najviša razina od veljače 2013. godine.

S današnjim danom istječe i Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, te svi očekujemo odluku vlade što dalje. Nakon prvih špekulacija da bi se formiranje cijene od sutra moglo prepustiti tržištu, pojavljuju se informacije da bi moglo doći do produženja zamrzavanja cijena, no na višim razinama nego li je sada. Koliko, zasad nije poznato. 

Naime, navedenom uredbom se cijene za litru Eurosupera95 ograničavaju na maksimalno 11,37 kuna, Eurodizela na 11,29 kuna te Eurodizela BS plavog na 6,5 kuna za litru, sve s PDV-om.

O mogućem povećanju cijena raspravlja se i u poljoprivrednim grupama na fejsbuku. Između ostalog, navodi se i da tijekom vikenda na pojedinim benzinskim stanicama nije bilo plavog dizela odnosno da se na nekim moglo kupiti maksimalno 300 litara. 

Rasprave oko cijene kažu da bi plavi dizel mogao stajati blizu osam kuna (najmanje povećanje od 1.20 kn) pa do 9,73 kune za litru. Kada su u pitanju cijene benzina i dizela, sve češće se spominje 15 kuna, navodeći da je u zapadnim zemljama prešla 2 eura po litri. 

U susjedstvu panika zbog goriva, čeka li i nas od utorka novi cjenovni udar?

Podsjećamo i da su iz Udruge Glas poduzetnika u petak poručili da s obzirom na trenutačnu situaciju na naftnom tržištu i porast cijena od utorka, distributeri u Hrvatskoj ne mogu više izdržati nametnutu fiksiranu cijena. Trenutna će, strahuju, dovesti do masovnih zatvaranja benzinskih postaja, pogotovo kod malih i srednjih distributera. 

Čeka se, dakle, odluka vlade. 


Tagovi

Gorivo Cijena nafte Vlada Uredba Plavi dizel


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]