Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvaranje tržnica
  • 08.04.2020. 16:30

Dozvoljen je rad tržnicama uz posebne mjere! 

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku kojom se dopušta rad, ali uz pridržavanje strogih mjera socijalnog distanciranja. Provjerite kakve sve uvjete tržnice moraju ispunjavati.

Foto: Marinko Petković (arhiva)
  • 253
  • 23
  • 0

Dozvoljen je rad tržnicama uz posebne mjere! 

Kako je upravo priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite dopušta se, uz pridržavanje stroge mjere socijalnog distanciranja, rad zatvorenih objekata (prodavaonica i kioska) u sklopu tržnica koji prodaju hranu, lijekove, higijenske artikle, veterinarsko-medicinske proizvode, poljoprivredne lijekove i hranu za životinje te prodajnih mjesta (klupa) na tržnicama koji su zatvoreni objekti ili ograđeni prostori te prodaju ribu, mlijeko i mliječne proizvode te voće i povrće.

Također, dopušta se prodaja na malo voća, povrća i cvijeća iz vozila u ograđenim prostorima ("princip zelene tržnice").

Odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite pročitajte ovdje

"Pravne ili fizičke osobe koje upravljaju tržnicama obvezne su, uz mjere i upute koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dodatno osigurati ulaz i izlaz ograničenog broja kupaca te postaviti pregrade odnosno zaštite od pleksiglasa na prodajnim mjestima (klupama), kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 3 do 5 metara između prodavača međusobno te prodavača i kupaca. Propisani razmak od 3 do 5 metara mora se održavati i između kupaca koji se nalaze u prostoru tržnice.

Također, prodaja iz vozila podrazumijeva sigurnosne razmake od najmanje 3 metra između vozila koja su prodajna mjesta te između vozila kupaca. Prodaja proizvoda iz vozila mora se organizirati na način da se unaprijed pripreme pakiranja, kako bi se kupci što kraće zadržavali na prodajnom mjestu", pojašnjavaju. 

Udruga hrvatskih tržnica Nacionalnom stožeru: objavite koji su uvjeti za otvaranje!

Uz navedeno, na tržnicama i mjestima prodaje iz vozila potrebno je, uz mjere i upute koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, osigurati da se kod ulaza i u samim prostorima ne stvaraju gužve, dati jasne upute i učiniti ih vidljivima na ulazima i u prostorima tržnice, primjenjivati mjere pojačane higijene te svakodnevno čistiti i provjetravati sve prostore, osigurati što je moguće veću udaljenost između radnika i kupaca te poštivati strogu mjeru socijalnog distanciranja.

Također, potrebno je osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke te na vidljivim mjestima istaknuti obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti, upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni i strogoj mjeri socijalnog distanciranja.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Tržnice Otvaranje tržnica Nacionalni stožer Odlula


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)