Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje bioraznolikosti
  • 19.09.2020. 15:00

Dosad neviđena stopa gubitka bioraznolikosti - nismo ispunili ni jedan cilj za njezinu zaštitu

Za očuvanje bioraznolikosti u svijetu je 2010. godine postavljeno 20 ciljeva, a do sada je samo njih 6 ispunjeno i to djelomično, stoji u izvješću UN-a.

Foto: JumpStory
  • 152
  • 13
  • 0

Peto izdanje UN-ovog globalnog izvješća o biološkoj raznolikosti daje uvid u stanje prirode u svijetu, koje je, kako stoji u izvješću, vrlo loše. 

Naime, ovogodišnja studija se smatra posebno značajnom jer služi kao završno izvješće za 20 ciljeva postavljenih još 2010. godine, a većina njih je trebala biti postignuta do kraja ove godine.

Međutim, niti jedan od onih koji se tiče zaštite ekosustava i promicanja održivosti nije u potpunosti ispunjen, a smatra se da je samo njih šest djelomično postignuto.

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% gnojiva, ali i poticaje za eko proizvodnju?

Prekomjerno ribarenje, eksploatacija, klimatske promjene, zagađenost i invazivne strane vrste neki su od uzroka gubitka bioraznolikosti i degradacija ekosustava.

Svijetle točke uključuju pad stope krčenja šuma, iskorjenjivanje invazivnih stranih vrsta s više otoka i povećanje svijesti o biološkoj raznolikosti i njezinoj važnosti u cjelini.

Situacija se pogoršava i potrebne su promjene

Međutim, ovaj ohrabrujući napredak ne može prikriti činjenicu da prirodni svijet teško pati i da se situacija pogoršava. Primjerice, financiranje akcija povezanih s biodiverzitetom procjenjuje se na između 78 i 91 milijardu dolara godišnje, što je ispod potrebnih stotina milijardi. 

Ta je brojka zaostala za količinom novca koja se troši na aktivnosti štetne za bioraznolikost, uključujući oko 500 milijardi dolara za fosilna goriva i druge subvencije koje uzrokuju degradaciju okoliša.

"Živi sustavi Zemlje u cjelini su ugroženi", kaže Elizabeth Mrema, izvršna tajnica Konvencije o bioraznolikosti, koja je objavila izvješće. "Kakogod, stopa gubitka biodiverziteta je dosad neviđena u povijesti čovječanstva, dok se pritisci povećavaju", napomenula je. 

Dodala je da kontinuirana degradacija prirode povećava vjerojatnost širenja bolesti poput novog koronavirusa na čovjeka. 

Masovna prenamjena zemljišta iz šumskih u poljoprivredna i izlovljavanje krivci za Covid-19?

Izvješće poziva i na osam hitnih promjena da bi se zaustavilo propadanje prirode, uključujući obnovu ekosustava, redizajn poljoprivrede i smanjenje konzumacije mesa i ribe. 


Tagovi

Bioraznolikost Izvješće Elizabeth Mrema


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P