Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 06.12.2022. 12:00
  • Osječko-baranjska, Vladislavci

Domagoju Nadu ulazak u posjed državnog zemljišta stopirao je DORH - evo što kažu zašto

Kao mladi poljoprivrednik javio se na natječaj za državno poljoprivredno zemljište i prošao, ali je sve stopirala odluka DORH-a. Evo što kaže Županijsko državno odvjetništvo, ali i sam vlasnik OPG-a

Foto: R. Prusina/arhiva AK
  • 11.657
  • 698
  • 0

Domagoj Nad, kako smo nedavno pisali, prošle se godine kao mladi poljoprivrednik, vlasnik OPG-a koji se bavi uzgojem svinja, javio na natječaj Općine Vladislavci te mu je dodijeljeno 50 hektara zemljišta. No, ulazak u posjed stopiralo mu je Državno odvjetništvo. 

Razlog tome, kako stoji u odgovoru Županijskog državnog odvjetništva Osijek na naš upit, prestanak je statusa osiguranika - osobe kojoj je poljoprivreda primarna djelatnost. 

Naime, kažu da je za navedenog ponuditelja po zahtjevu ovog odvjetništva naknadno zatražena i dostavljena potvrda HZMO-a od 10. kolovoza 2022. iz koje je razvidno da mu je s danom 24. listopada 2021. prestao navedeni status. 

"Dakle, čak i prije donošenja odluke o izboru najpovoljnijih ponuda od 28. veljače 2022. Stoga što nije imao status za primjenu "kriterija poljoprivrede kao primarne djelatnosti" iz članka 36. st. 1.a Zakona o poljoprivrednom zemljištu, prvenstvo nije mogao niti ostvariti", piše u odgovoru kojeg potpisuje zamjenik ŽDO, Zvonko Kuharić. 

Sporan kriterij primarnog poljoprivrednika 

Kažu i da kriterij označen kao "poljoprivreda kao primarna djelatnost", temeljem kojeg se ostvaruje pravo prvenstva, mora imati dugotrajnost obavljanja poljoprivredne djelatnosti kao osnovne, primarne djelatnosti, jer se ugovori o zakupu sklapaju na duže razdoblje (25 godina) s mogućnošću produljenja.

"Budući da je prijava na ovu djelatnost izvršena 14. rujna 2021., a odjava već 24. listopada 2021., očito slijedi da se radi o prijavi samo radi ostvarivanja prava prvenstva. Upravo stoga, promjena pravnog stanja je suprotna svrsi i društvenom cilju konkretnog pravnog pravila, a u građanskopravnom smislu ima sva obilježja dovođenja u zabludu s namjerom ostvarivanja prava prvenstva, te donošenja Odluke o izboru najpovoljnije ponude i u konačnici sklapanja ugovora o zakupu", napominju. 

Sukladno navedenom, zaključuju, ovo državno odvjetništvo je dalo pravno mišljenje da nacrt ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta označenog kao k.č.br. 796, k.o. Vladislavci nije u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

Sam Domagoj Nad napominje da je kod njega sve bilo transparentno i prema zakonu. 

"Mene je navodilo Ministarstvo poljoprivrede koje traži da si nositelj OPG-a tri godine, da imaš stoku tri godine i da si domicilan, prijavljen na adresi Općine tri godine. Nigdje ne piše status Mirovinskog. To apsolutno ne pije vodu", uzvraća napominjući da OPG djeluje 12 godina te da kao nositelj uredno podmiruje sve obveze. 

Prošao na natječaju za državno zemljište, dobio suglasnosti, a onda je sve stopirao DORH?!

I dok se u njegovu slučaju tražila vannatječajna dokumentacija, pita koliko je ugovora sklopljeno, a da su bili u situaciji kao on koji je stopiran. "Ne jedan, ne pet već tisuće!", odmah i odgovara pitajući hoće li se ići u reviziju i tih ugovora? "Pa tko ima iste uvjete kao što je imao prije osam mjeseci, u vrijeme raspisivanja natječaja?!", revoltiran je poljoprivrednik koji, kaže, neće odustati od traženja svojih prava jer drži da ni u čemu nije pogriješio. 

Sudskim putem će tražiti svoja prava 

"Pravdu ćemo ako treba tražiti i do Strasbourga", odlučan je. 

Podsjetimo, Domagoj je rekao da je, kako je prije bio u radnom odnosu, a imao potrebu za dodatnim izvorom financija, poslao upit Ministarstvu poljoprivrede smije li se zaposliti mimo gospodarstva i od njih dobio pismeno očitovanje da je bitan trenutak natječaja. Znači, nije bitno gdje je danas zaposlen. 

Komentar o slučaju zatražili smo i od resornog ministarstva, međutim njega nismo dobili. 


Tagovi

Domagoj Nad Državno zemljište Natječaj DORH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/