Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje proizvoda
  • 06.10.2022. 16:30

"Dokazana kvaliteta - Hrvatska" priznata i za meso peradi

Potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom "Dokazana kvaliteta - Hrvatska". Proizvođači, evo kako do oznake.

Foto: Depositphotos/fransz
  • 129
  • 39
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako je u ponedjeljak 3. listopada 2022. godine, donijelo Rješenje o priznavanju oznake "Dokazana kvaliteta" za meso peradi, a koja će biti potvrda potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje.

Naime, četvrti Zahtjev za priznavanje spomenute oznake, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

"Uspostavili smo ovaj nacionalni sustav radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda", navode iz Ministarstva dodavši da je njegov naglasak na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Kako do oznake?

Kako bi koristio oznaku, proizvođač mora odabrati delegirano tijelo te podnijeti zahtjev za provođenje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom "Dokazana kvaliteta" za meso peradi.

Potvrđivanje sukladnosti se provodi temeljem Plana kontrole Dokazana kvaliteta za meso peradi odnosno dokumenta koji izrađuje Ministarstvo poljoprivrede.

Postupak može pokrenuti proizvođač pojedinačno ili ga može podnijeti skupina proizvođača (grupna certifikacija). "Nakon što delegirano tijelo utvrdi da proizvođač proizvod proizvodi u skladu s priznatom Specifikacijom, izdaje mu Potvrdu o sukladnosti i tek tada proizvod može biti označen spomenutim znakom", pojasnili su iz Ministarstva.  

Svi detalji nalaze se na ovdje.

Inače, troškove sudjelovanja u sustavima kvalitete proizvođači mogu financirati putem Mjere 3 Programa ruralnog razvoja.

Sve je više uključenih proizvođača

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća. Zatim je uslijedio zahtjev za konzumna jaja, a treći sektor koji je prepoznao važnost ovoga nacionalnog sustava je sektor proizvodnje povrća.

Što donosi jedinstvena nacionalna oznaka "Dokazana kvaliteta - Hrvatska"?

Popis certificiranih proizvođača u sustavu možete pronaći na poveznici.


Tagovi

Dokazana kvaliteta Meso peradi Ministarstvo poljoprivrede Označavanje proizvoda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]