Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 26.06.2021. 13:15

Dogovoren ZPP: Pravedniji za mala i srednja gospodarstva, ali i mlade poljoprivrednike?

Minimalni zahtjevi koje korisnici moraju poštivati ​​da bi dobili potporu sada su ambiciozniji. Primjerice, na svakoj će farmi najmanje 3 posto obradivih površina biti posvećeno biološkoj raznolikosti i neproduktivnim elementima.

Foto: Depositphotos/dreamer4787
  • 825
  • 129
  • 0

Europski parlament i Vijeće napokon su postigli politički dogovor o reformi Zajedničke poljoprivredne politike. On uvodi pravedniji, zeleniji, za životinje prihvatljiviji i fleksibilniji ZPP, stoji u priopćenju EK. 

Novi ZPP osigurat će i pravedniju raspodjelu potpore, posebno malim i srednjim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i mladim poljoprivrednicima, tvrde, a provodit će se od siječnja 2023. 

Na temelju jednostavnijih pravila uspostavljenih na razini EU-a, svaka država članica pripremit će strateški plan za provedbu politike tijekom sljedećih pet godina, uzimajući u obzir lokalne uvjete i izvedbu plana. 

"Sljedećih ćemo godina zaštititi močvarna i tresetišta, posvetiti više poljoprivrednih površina biološkoj raznolikosti, potaknuti organsku poljoprivredu, otvoriti nove izvore prihoda farmerima proizvodnjom ugljika te početi ispravljati nejednakosti u raspodjeli potpore", izjavio je izvršni potpredsjednik Frans Timmermans

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski komentira kako nova ZPP kombinira veće ambicije u zaštiti okoliša, klime i dobrobiti životinja s pravednijom raspodjelom plaćanja, posebno malim i srednjim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kao i mladim poljoprivrednicima. "Računam na države članice da će razviti ambiciozne strateške planove ZPP-a koji su u skladu s našim ciljevima i koji će pružiti prave alate za podršku našim poljoprivrednicima u prijelazu na održivi prehrambeni sustav", zaključio je. 

Koje su novosti?

Po prvi puta, ZPP će uključivati socijalne uvjete, što znači da će korisnici morati poštivati ​​elemente europskog socijalnog i radnog prava da bi dobili sredstva iz ZPP-a, naglašavaju u priopćenju. 

Države članice će preraspodijeliti najmanje 10 posto u korist manjih poljoprivrednih gospodarstava i u svom strateškom planu moraju opisati kako to planiraju učiniti.  

Potpora mladim poljoprivrednicima (do 40 godina) imat će novu obveznu minimalnu razinu od 3 posto proračuna država članica, a mogla bi obuhvaćati potporu dohotku, ulaganje ili pomoć za pokretanje posla.

Minimalni zahtjevi koje korisnici moraju poštivati ​​da bi dobili potporu sada su ambiciozniji. Primjerice, na svakoj će farmi najmanje 3 posto obradivih površina biti posvećeno biološkoj raznolikosti i neproduktivnim elementima. Sve močvare i tresetišta bit će zaštićeni.

Eko sheme će biti obvezne za države članice. Ovaj novi dobrovoljni instrument nagradit će poljoprivrednike za primjenu klimatskih i ekološki prihvatljivih praksi (eko poljoprivreda, agroekologija, integrirano upravljanje štetnicima, itd.), kao i za poboljšanje dobrobiti životinja. Države članice moraju dodijeliti najmanje 25 posto svog proračuna za potporu dohotku ekosistemima, ukupno 48 milijardi eura proračuna za izravna plaćanja.

Najmanje 35 posto sredstava za ruralni razvoj dodijelit će se agroekološkim obvezama koje promiču okoliš, klimu i dobrobit životinja.

EP potvrdio Zakon o klimi - što to znači za poljoprivrednike?

Uvest će se nova poljoprivredna rezerva koja će financirati tržišne mjere u vrijeme kriza, s godišnjim proračunom od najmanje 450 milijuna eura.

Novi ZPP mora službeno odobriti Europski parlament i usvojiti Vijeće prije nego što stupi na snagu. Države članice moraju dostaviti svoje nacrte planova do 31. prosinca 2021. godine. Potom će Komisija imati šest mjeseci za procjenu i odobravanje. 


Tagovi

ZPP Dogovor Raspodjela Potpora Eko shema Mladi poljoprivrednici


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]