Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apsurdistan
  • 29.07.2022. 12:00
  • Ličko-senjska, Udbina

Dodjela državnog zemljišta: Uzeli jednom, pa dali drugom poljoprivredniku

I ovo je moguće. Od 42 hektara u koncesiji koje godinama obrađuje, izuzeli mu ficleke zemljišta i dali u zakup mladoj poljoprivrednici koja do njih ne može ni doći.

Foto: Leticija Hrenkovic
  • 5.484
  • 463
  • 0

Kada će se brojni neobrađeni hektari poljoprivrednog zemljišta u Lici, koji nas okružuju na putu do mora, dati u zakup lokalnim poljoprivrednicima - teško je reći.

Naime, na terenu se događa upravo suprotno, obrađeno zemljište se uzima jednom poljoprivredniku i daje drugom. Da, i to je moguće. Ali krenimo redom.

Suhopolje je domaće ime za zemljište koje se nalazi u Općini Udbina, trećoj najvećoj općini u Hrvatskoj. Naziv je u skladu s usmenom predajom lokalnog stanovništva, koje kaže da tamo nikada ništa nije rodilo. Zato to zemljište nikom nije bilo interesantno.

Jedna površina od 42 hektara dugi je niz godina bila zapuštena i neobrađena, divlje svinje su izrovale rupe koje su na pojedinim mjestima bile dublje od jednog metra, pa je obrada tog zemljišta bila nemoguća bez teške mehanizacije, malčera i puno uloženog truda i novca.

Ali našao se jedan entuzijast i dokazao da Suhopolje ne mora zauvijek ostati suho.

Iz oranice izdvojili "dvije fleke" i dali drugom

Mladen Kušeković uložio je 150 tisuća kuna kako bi to zemljište doveo u današnje stanje. Dopremio je priključak vode, u vlastitom aranžmanu prokopao više od 2 kilometra kanala, položio vodovodnu cijev kako bi u budućnosti bilo moguće tu površinu i navodnjavati.

Površina je jesenas pripremljena u zimskoj brazdi, te krajem ožujka zasijana u proljetnoj sjetvi.

A onda mu je početkom ovog lipnja stigla "čestitka" na obavljenom poslu.

Ljubazna gospođa iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, nazvala ga je i prenijela informaciju da su mu iz te table u ARKOD-u izbrisane čestice od 2,74 hektara i 1,1 ha te upisane drugom gospodarstvu, koje ih je dobilo u zakup na javnom natječaju.

Kako je to uopće moguće, upitao se Mladen, kada je ARKOD parcela neprekinuta površina iste kulture, a ta parcela obuhvaća 42 hektara oranice.

Kako su usred proizvodno tehnološke cjeline, koju je zabranjeno cijepati, izdvojili "dvije fleke" i dali je na raspolaganje drugom OPG-u upitao ih je. Ali ostao je bez odgovora.

Kušeković na parceli koja je dana u zakup drugome, a koju potpuno okružuje zemljište koje je dobio u koncesiju

Suglasnost na takvu odluku Općine Udbina dali su Ličko-senjska županija i Ministarstvo poljoprivrede, uz prethodno mišljenje o pravnoj valjanosti Ugovora o zakupu prije sklapanja dalo je i Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu.

Nitko od njih nije gledao pravo stanje na terenu i nakaradni učinak koji će takva odluka imati – zemlja koju netko već obrađuje zavrišt će u rukama drugog koji do nje ne može ni doći.

Nitko nije kriv

Pitali smo Općinu Udbina zašto su u zakup dali zemljište koje godinama obrađuje drugi poljoprivrednik. Odgovorili su nam da to zemljište do natječaja nije bilo obuhvaćeno niti s jednim od oblika raspolaganja (bilo je slobodno) i zato su raspisali natječaj na koji se mogao javiti tko god je htio i na to nisu mogli utjecati.

Dovode u pitanje kako je i na temelju čega taj poljoprivrednik (op.a. Kušeković) upisao navedeno zemljište u ARKOD i na temelju toga godinama ostvarivao državne potpore, a Općini, državi i Županiji nije plaćao zakupninu. Prije bi se moglo reći da je navedeno državno zemljište godinama bilo korišteno bez valjane pravne osnove od strane tog drugog poljoprivrednika (uzurpiranje), stoji u njihovu odgovoru.

Međutim, to zemljište od ukupno 3,84 ha (u dva dijela) je dio parcele od 42 ha koju Kušeković obrađuje temeljem Ugovora o koncesiji koje je s Ministarstvom poljoprivrede potpisao na 50 godina. 

"Ta dva ficleka i još nekoliko manjih katastarskih čestica zamljišta su, iz meni nepoznatog razloga, izostavljeni iz table koju sam dobio u koncesiju. Jesu li slučajno zaboravljene ili iz nekog razloga nisu mogle biti uključene u koncesiju na 50 godina, a sad mogu biti na 25, ja stvarno ne znam", kazao je.

To samo govori o inertnosti sustava, a da apsurd bude veći, sada se opet, isto kao i 2015. u vrijeme Jakovine, ministarstvo famoznom Preporukom za rad Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u vezi s evidencijom uporabe zemljišta, koja omogućava općinama da izdaju potvrdu o mirnom korištenju nekome tko se na temelju toga upisuje u ARKOD, navodi ovaj lički stočar.

Izdana nova preporuka za upis u ARKOD - rješenje ili novi problemi?

Takav razvoj događaja nije očekivao, ali to nije bilo sve.

"Zasijao sam indijsku konoplju"

Tri dana pred istek roka za zaprimanje zahtjeva za poticaj, 14. lipnja 2022. godine izvjesna gospođa kontaktirala ga je e-mailom te istaknula činjenicu da je ona na natjecaju za zakup poljoprivrednog zemljista u vlasništvu države, dobila u zakup zemlju koju je on do tada koristio.

Uputila mu je pitanje koje kulture je zasijao na oranicama koje je dobila. 

Njen upit koji dokazuje da to zemljište nije ni vidjela niti zna što se na njemu nalazi, potaknuo ga je na ciničan odgovor pa je novoj zakupnici napisao da je tamo zasijao indijsku konoplju.

To je, piše joj on, visokodohodovna kultura koja se ne može prijaviti u ARKOD, ali koja donosi izuzetno visoke financijske prihode te je kao takva isplativa i bez ostvarivanja prava na poticaje.

U podužem odgovoru na upit nove zakupnice, koji je proslijedio i na adrese čelnika institucija, kazao je da ju ne krivi što se javila na natječaj za površinu, iako je znala da se ona nalazi unutar obrađivane površine, koje u sklopu proizvodno tehnološke cjeline njegovo gospodarstvo obrađuje već sedam godina.

Napisao joj je kako smatra da je ona još jedan u nizu OPG-ova s područja Općine Udbina kojima je nebitno gdje se neka površina nalazi, jer u većini slučajeva one služe isključivo za ostvarivanje prava na potpore.

Takvu namjeru potvrđuje, kako kaže, i njeno pitanje što je zasijano na toj površini.

Ličko zemljište mamac za poticaje

Navodi i da na području Udbine ima oko 350 OPG-ova koji pojedincima služe samo za zgrtanje poticaja. Dovoljno je pokositi zemljište da bi se ostvarilo pravo na izravna plaćanja, a često to umjesto njih napravi netko drugi, ako uopće napravi, žali se on.

Većina njih nema nikakve veze s poljoprivredom, nastavlja, a ispada da Hrvatska prednjači u broju mladih poljoprivrednika u Europskoj uniji.

"Prednost na natječaju za zakup državnog zemljišta nova zakupnica je dobila jer ima manje od 41 godinu. Ta se odredba obilato koristi u posljednjih nekoliko godina, gdje niču fiktivna poljoprivredna gospodarstva samo da bi se zadovoljio uvjet natječaja za zakup i stekao pravo na veći poticaj“, govori i upozorava "Takvi nisu krvotok poljoprivrede, kako kaže ministrica, nego metastaze“ .

Farma Natura Beef na Krbavskom polju

Zamolio je nadležne da ga upute kome se žaliti na postupak i odabir zakupca za državno zemljište, obzirom da nema pravnog lijeka.

Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu nije dozvoljeno cijepanje većih formiranih PTC-a i takve se površine uopće nije smjelo staviti u natječaj za zakup, smatra on.

Inače, Općina Udbina je angažirala privatnu konzultantsku kuću koja je u njihovo ime odradila cjelokupan posao od pripreme, raspisivanja natječaja za zakup zemljišta i odabira najpovoljnijih ponuda.

To nije ništa čudno, kaže, jer je Udbina, kao i većina sličnih općina u RH kadrovski podkapacitirana i ne može na kvalitetan način odraditi tako administrativno zahtjevan posao poput pripreme javnog poziva za zakup zemljišta u državnom vlasništvu.

Nova zakupnica fiktivno uvedena u posjed

Uputio je dopis Općini i zatražio poništenje ili privremenu odgodu ugovora s novom zakupnicom do rješenja problema.

Predložio im je da pronađu adekvatno zamjensko rješenje za novopečenu zakupnicu, kako ne bi remetili njihovo već uhodano poslovanje.

Međutim, nova je zakupnica već uvedena u posjed, formalno, ali ne i stvarno, napominje on, jer postoji zapisnik o uvođenju u posjed, na koji on nije bio ni pozvan.

Smatra da su upravo zbog razgraničenja, jer njegovo zemljište u potpunosti okružuje tu novoformiranu česticu, on i nova zakupnica svakako trebali sudjelovati prilikom uvođenja u posjed.

Općina je u ovom primjeru očigledno napravila propust, kaže, a sljedeći filter u nizu, koji je tu nepravilnost trebao otkloniti je Ministarstvo poljoprivrede, jer oni po zakonu trebaju izdati suglasnost na odabire koje obavljaju općinske komisije.

"Ministarstvo je očigledno zakazalo, odnosno u šumi parcela, natječaja, odabira i sličnog ne obaziru se na bitne detalje sve do trenutka dok netko ne izrazi neslaganje sa istim - jer ne postoji pravo na žalbu“, kazao je vlasnik farme Natura Beef.

Na kraju, zadnja karika u lancu koja izdaje odobrenje na zakonitost provođenja natječaja i odabira je DORH, koji se očito ne bavi meritumom stvari već isključivo formalnostima, zaključio je naš sugovornik, koji se nada rješenju za njegov i mnoge druge slične slučajeve, s ciljem boljeg uređenja cijelog tog sustava.

Mladen Kušeković pionir je ekološkog stočarstva u ovom kraju

Novoj zakupnici je napisao da ne može omogućiti pristup površini koju je dobila, jer se radi o flekama unutar njegove oranice te joj poručio da pita nadležne kada se planira provesti komasacija, a time i izgradnja nužno potrebnih pristupnih puteva kako bi svaki poljoprivrednik mogao pristupiti svojim površinama bez nanošenja štete okolnim.

"Do sada se nismo slomili unatoč svemu, a nastaviti ćemo i dalje obrađivati naše površine, proizvoditi i plasirati našim kupcima sve što proizvedemo, jer ono što vas ne slomi to vas ojača. Da je lako - nije, da je ispravno - nije. I što je najgore, svi vi ćete s time složiti“, zaključio je Mladen Kušeković.


Tagovi

Državno zemljište Natječaji za zemljište Mladi poljoprivrednici Pravo prvenstva na natječajima Mladen Kušeković Općina Udbina Ministarstvo poljoprivrede DORH


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]