Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radnici
  • 26.08.2013.

Dobre vijesti za sezonske radnike u poljoprivredi

Nakon 1. rujna, zimski dani i u poljoprivredi bi trebali biti lakši

  • 1.679
  • 148
  • 0

Kako se od 1.rujna 2013. uvodi nova mjera politike zapošljavanja, stalni sezonski radnici u poljoprivredi primat će plaću čak i kad ne rade. "Teško je raditi kao sezonac u nekim dijelovima poljoprivrede", rekao je jedan radnik za Dnevnik.hr. Iako je privremena, s obzirom na stanje u poljoprivredi, plaća svima dobro dođe. "Tijekom godine radim u sezoni duhana, obrade, poljoprivredi, kompletne obrade, jer drugog posla za nas mlade u Hrvatskoj nema", rekao je Zvjezdan Turk, berač duhana.

Rješenje za njih, ali i ostale berače jabuka, grožđa, šljiva i ostalog voća, dolazi od 1. rujna. Kao stalni sezonci plaću će moći dobivati i kada ne rade. Nova mjera aktivne politike zapošljavanja “Stalni sezonci”, naknadno je na zahtjev Sindikata PPDIV-a, nakon turizma, proširena i za rad u poljoprivredi. Po završetku sezone, radnik će od Zavoda za zapošljavanje prva tri mjeseca dobivati minimalnu plaću od 2.984,78 kuna, a za preostalo razdoblje polovicu minimalne plaće od 1.492,39 kune.

Jedan od uvjeta koje treba ispuniti da bi se ušlo u mjeru “Stalni sezonac”, jest da osoba radi najmanje šest mjeseci kod istog poslodavca, nakon čega on (poslodavac) može podnijeti zahtjev za ulazak u tu mjeru područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Radnici koji svake sezone rade, više neće strepiti za posao i poslodavci će tako imati provjerenu radnu snagu. Predviđeno je da nakon prestanka rada u sezoni po mjeri „Stalni sezonac“ Zavod prva tri mjeseca snosi cjelokupni trošak minimalne plaće radnika, a u preostala tri mjeseca polovinu minimalne plaće. Zavod će, osim toga, za prva tri mjeseca u potpunosti snositi trošak produženog osiguranja, a u sljedećem razdoblju u najdužem trajanju od tri mjeseca snosit će 50 posto troška produženog osiguranja. Poslodavac bi trebao sufinancirati polovinu troška produženog osiguranja za druga tri mjeseca rada.

Očekuje se, što je i neslužbeno potvrđeno i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i u PPDIV-u, da bi ta mjera mogla polučiti jako dobre rezultate. No, više će se znati poslije 1. rujna, kada će se moći podnositi prvi zahtjevi.

Kako navodi Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a koji okuplja radnike zaposlene u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi, ovom bi mjerom tako na najistočnijem dijelu Republike Hrvatske do stalnih primanja tijekom cijele godine moglo doći i do 500 radnika koji svake godine rade na sezonskim poslovima. Do ove se brojke u Sindikatu PPDIV-a, kako navode, uzelo u obzir da na ovim prostorima egzistiraju veliki poljoprivredni sustavi poput Žita, Belja, PPK Valpova, VUPIK-a, Poljoprivrednog instituta, Erdutskih vinograda i ostalih vinarija koje imaju vlastite vinograde, triju šećerana, te još nekih drugih tvrtki koje zbog proizvodnje sezonskog karaktera ne mogu normalno poslovati bez takve radne snage.

Neki poslodavci još nisu upoznati da mogu koristiti ove mjere, dok oni poput Gorana Dumančića, direktora Erdutskih vinograda, kažu da je to mjera koju treba pozdraviti. "Erdutski vinogradi svake godine u sezoni zapošljavaju stotinjak radnika i do sada smo ih zapošljavali preko vaučera, što je također jedna od odličnih mjera. No, ova mjera “Stalni sezonac”, čini mi se još i boljom", rekao je Dumančić za Glas Slavonije.


Tagovi

Sezonski rad Poljoprivreda Osiguranje Minimalna plaća Berači duhana Berači voća


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."