Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništavanje korova
  • 23.11.2015. 12:20

Divovski Bosch robot može dokrajčiti svaki korov!

Budućnost dolazi iz Boscha. Na svakoj farmi bi herbicide u borbi protiv korova mogao zamijeniti BoniRob, divovski robot koji ih sa stopostotnom efikasnošću uklanja najjednostavnijim - mehaničkim putem.

  • 1.214
  • 111
  • 0

Istraživači iz Bosch start-up tvrtke, Deepfield Robotics predstavili su studiju pod nazivom Vision-Based High-Speed Manipulation for Robotic Ultra-Precise Weed Control. Četiri fraze unutar tog naziva zaista zvuče uzbudljivo. Poljoprivredni robot, čiji rad se zasniva na vizualnoj percepciji, velike brzine i učinkovitosti, za ultra preciznu kontrolu korova.

Rezultat je studije ogromni robotski stroj koji autonomno može detektirati i fizički uništiti individualni korov u desetinki sekunde. Kemijsko tretiranje danas predstavlja jedini praktičan način za držanje korova pod kontrolom, posebno zbog načina primjene herbicida traktorima ili zrakoplovima. No, posljedice koje ostavlljaju herbicidi na biljkama kojima se hranimo i tlu, gdje se ispiru i talože u podzemnim vodama, prevelika su cijena njihovog uništavanja.

U sekundi uklanja 1.75 biljaka

Najbezbolniji i najprirodniji način rješavanja korova je onaj fizički, odnosno mehanički, izvlačenjem korova iz zemlje ili zatrpavanjem duboko unutar nje. To je nešto što ovaj robot može učiniti bez pola muke.

Alat za žigosanje širok oko 1 cm korove uništava i odnosi ih 3 cm u tlo. Dizajniran je da detektira (kroz oblik lista) i uništi male korove koji su tek proklijali, dok veće korove može i više puta samljeti u periodu od 100 milisekundi. Testiranje na pravom usjevu mrkve gdje su mrkve posijane na udaljenosti od 2 cm i gdje se nalazi po 20 korova na metar koji rastu vrlo blizu mrkve, robot bez problema uklanja sve ono što je potrebno. Sustav može maksimalno uklanjati oko 1.75 biljaka po sekundi brzinom od 3.7 cm/s i gustoćom korova od 43 korova po metru. Pri manjoj gustoći biljaka korova, brzina rada raste i do 9 cm/s.

Uništava korove 24 sata bez prestanka

Robot u video prilogu izgleda poput istraživačkog projekta, ali je namijenjen modulu koji se može upotrijebiti na Deepfieldovoj prilagodljivoj multinamjenskoj robotskoj platformi. BoniRob se navigira sasvim samostalno, prilagođava se mnogim terenskim konfiguracijama. Može podnijeti i teret do 150 kilograma te ima i generator koji mu omogućuje rad po 24 sata bez prestanka, bez potrebe za gorivom.

Farma bi tako mogla kupiti jedan BoniRob, i tada kupiti ili posuditi bilo koji modul u trenutku kada ga zatrebaju, bez potrebe investiranja u nekoliko zasebnih robota koji mogu obavljati samo pojedine zadatke, govore iz tvrtke o njegovoj namjeni. Deepfield trenutno provodi ekstenzivna istraživanja o autonomnom radu BoniRob robota na farmama. Pretpostavlja se da će biti dostupan u bližoj budućnosti, a predstavljen je i ovoga mjeseca na IROS 2015 u Hamburgu, Njemačkoj.

Photo: Deepfield Robotics


Tagovi

Uništavanje korova Bosch Deepfield Robotics Kemijsko tretiranje Usjevi Robotski stroj Herbicidi BoniRob IROS 2015


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]