Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje životinje
  • 11.05.2022. 18:00
  • Rim

Divlje svinje zauzele Rim - harače po kantama za smeće, upadaju u promet

Nakon otkrića svinje uginule od afričke svinjske kuge i niza napada na stanovništvo, uvedene su radikalne mjere.

Foto: Depositphoto/Skorzewiak
  • 349
  • 63
  • 0

Rim su okupirale divlje svinje u potrazi za hranom. Zdravstvene vlasti rade na suzbijanju populacije nakon otkrića tijela svinje koja je uginula od afričke svinjske kuge, izvjestio je Guardian.

Kad si u Rimu...

Prema videima objavljenim na društvenim mrežama, vidi se kako ove divlje životinje slobodno šetaju ulicama, leže na cesti gdje mladunčad nesmetano sisa, ulaze u promet, šetaju parkovima. 

Stoga su u toj zemlji zabranjeni piknici na gradskim površinama, hranjenje i približavanje životinjama, a kante za smeće u sjevernom dijelu grada su ograđene. Ljudima koji su bili u prirodi i hodali po poljoprivrednom zemljištu je preporučeno da dezinficiraju cipele.

Naime, u siječnju je otkrivena bolest kod divljih svinja u sjevernoj regiji Pijemont, a prošli tjedan uginula svinja u rezervatu prirode Insugherata. To je prvi prijavljen slučaj u centralnom dijelu zemlje što je navelo vladu da imenuje posebnog povjerenika za uvođenje mjera za iskorjenjivanje bolesti.

Italija zabranila lov zbog afričke svinjske kuge: Čuvaju domaću proizvodnju

Lov kao i brojne aktivnosti na otvorenom zabranjeni su još u prvom mjesecu ove godine, kako bi se spriječila zaraza domaćih životinja. Ali, to kao da je pogodovalo divljim svinjama da povećaju svoju brojnost. 

23.000 jedinki u Rimu

Prema udruženju farmera Colidretti u gradu i okolini prisutno je oko 23.000 životinja. Najviše su pogođeni sjeverni i sjeverozapadni dio, uključujući područje oko Vatikana. Divlje svinje slobodno šetaju ulicama u potrazi za hranom u kantama za smeće. Stanovnici nekih naselja uveli su noćna dežurstva nakon niza napada u kojim su građani zadobili ozljede.

Vlastodršci su na nogama. Talijanski ministar zdravlja Roberto Speranza najavio je maksimalnu posvećenost ovom slučaju, a Andrea Costa, državni tajnik istog ministarstva, rekao je da vlada također raspravlja o mjerama suzbijanja kako bi se smanjila njihova populacija. Istaknuo je da poštuju osjetljivost aktivista za prava životinja i ekologa, ali se Italija suočava s vanrednim stanjem koje zahtijeva hitne mjere.


Tagovi

Rim Divlje svinje Afrička svinjska kuga Svinje u gradu Roberto Speranza Svinje u Italiji


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/