Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o državnom zemljištu
  • 23.01.2018. 18:00

Diploma s faksa ne pomaže kod dodjele državnog zemljišta?

Magistar inženjer poljoprivrede nas pitao imaju li jednaka prava pri dodjeli državnog zemljišta i on i njegov susjed automehaničar koji je prekvalifikacijom dobio diplomu Tehničara poljoprivrede. Dobili smo odgovor iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 3.348
  • 454
  • 0

Na e-mail adresu naše redakcije dobili smo par reakcija vezanih uz temu Zakona o državnom zemljištu. Točnije, o kriterijima pri dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta.

Pojedini se čitatelji pitaju, kako je Ministarstvo poljoprivrede moglo "dopustiti da kod Prijedloga zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu ispod radara prođe sljedeće: Članak 36. stavak 2, slovo d, Obrazovanje iz područja poljoprivrede, veterinarstva i prehrambene tehnologije, a najmanje SSS".

Jedan od čitatelja, koji je ipak želio ostati anoniman, konkretnije je opisao svoju situaciju.

Jedan magistar, drugi prekvalificirani automehaničar

"Kako je moguće da moj susjed koji je išao sa mnom u osnovnu školu, upiše srednju strukovnu školu, smjer automehaničar, ja upišem poljoprivredni smjer. Nakon završetka srednje škole upisujem Poljoprivredni fakultet, susjed iz osnovne škole već ima godinu dana radnog staža kao automehaničar. Nakon tri godine završavam preddiplomski studij poljoprivrednog fakulteta i upisujem diplomski studij. Susjedu dosadi posao automehaničara te upisuje prekvalifikaciju za poljoprivrednog tehničara koju plaća oko 15.000 kn, ja u međuvremenu završavam diplomski studij na Poljoprivrednom fakultetu i postajem magistar inženjer poljoprivrede, susjed također završava svoju prekvalifikaciju i dobiva diplomu Tehničara poljoprivrede", poduže nas uvodi čitatelj, a onda kratko zaključuje:

"2018. godine u našoj općini se raspisuje natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta, moj susjed i ja smo u istom košu što se tiče školske spreme! Gasi svijetlo, gotovo, kraj..."

Prednost mladim i domicilnim OPG-ovima

Brzo smo dobili odgovor iz Ministarstva poljoprivrede gdje gdje kažu kako su odredbom članka 36. Konačnog prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu propisani kriteriji utvrđivanja prava prvenstva kod dodjele zemljišta u vlasništvu RH u zakup putem javnog natječaja.

Kod utvrđivanja najpovoljnijeg ponuditelja vodilo se računa o svim vrstama poljoprivredne proizvodnje pri čemu se prednost daje mladim i domicilnim OPG-ovima.

"Obrazovanje iz područja poljoprivrede, veterinarstva i prehrambene tehnologije samo je jedan od dodatnih kriterija koji se primjenjuju kada su dva ili više ponuditelja u istom redoslijedu prava prvenstva. Ovaj kriterij odnosi se na obrazovanje iz područja poljoprivrede na način da ne driskriminira potencijalne korisnike vezano za stupanj njihova obrazovanja.

Dakle, prednost se daje poljoprivrednicima koji imaju obrazovanje iz područja poljoprivrede kako bi mogli stečena znanja primijeniti u praksi i na taj način unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na zemljištu koje im se daje u zakup", zaključuju u resornom ministarstvu.

Foto: Bigstockphoto/budabar


Tagovi

Zakon o državnom zemljištu Kriteriji Magistar inžinjer poljoprivrede Tehničar poljoprivrede


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije