Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI
  • 02.01.2022. 12:00

Dijeljenjem znanja do veće učinkovitosti u poljoprivredi

Kada tvrtke surađuju s mrežom poljoprivrednika i otkriju da su pojedine prakse ili primijenjeni proizvodi razlog većeg prinosa, mogu ih preporučiti drugima kako bi i oni poboljšali svoju učinkovitost, pojašnjavaju iz tvrtke AGRIVI.

Foto: Bigstock/budabar
  • 591
  • 110
  • 0

Poljoprivredna industrija danas se suočava s velikim izazovima. S jedne strane, proizvođači su pod pritiskom proizvodnje većih prinose kako bi se prehranilo rastuće stanovništvo. S druge moraju povećati svoj prinos korištenjem manje proizvodnih resursa i minimiziranjem klimatskog i ekološkog otiska. Bilo da se bave proizvodnjom hrane ili usjeva za daljnju industrijsku preradu, oni kao i agrarna poduzeća moraju biti što učinkovitiji kako bi mogli odgovoriti na trenutne globalne izazove.

Postizanje učinkovite biljne proizvodnje nije cilj samo za pojedinog poljoprivrednika, već i za tvrtke koje surađuju s njima bilo za otkup usjeva za preradu, prodaju sjemena, zaštitnih sredstava, gnojiva i drugih repromaterijala.

Stoga poduzeća koja prodaju repromaterijal mogu unaprijediti i vlastito poslovanje. U slučaju tvrtki za preradu hrane, to je moguće kroz osiguranje sigurnosti opskrbe količinama, a onih koje proizvode repromaterijal, poboljšanje učinkovitosti poljoprivrednika znači poboljšanje lojalnosti i cjelokupne suradnje.

Dijeljenje znanja kao ključ za učinkovitu proizvodnju

Poljoprivrednici znaju kako proizvoditi svoje usjeve. Ipak, zbog različitosti klimatskih i agroekoloških uvjeta u biljnoj proizvodnji, mnogi su suočeni s izazovima u postizanju optimalnog prinosa. Da bi mogli prehraniti svoje obitelji i zaraditi novac, moraju proizvoditi više i prodavati svoje usjeve po odgovarajućoj cijeni. Budući da ona obično ovisi o kvaliteti usjeva i vremenu isporuke, trebaju svu moguću pomoć kako bi postigli svoje proizvodne ciljeve.

To je situacija u kojoj prehrambene tvrtke mogu igrati važnu ulogu. Kada surađuju s mrežom poljoprivrednika, mogu identificirati koji od njih su najučinkovitiji po prinosu, kvaliteti, održivosti i sigurnosti hrane. Kada identificiraju one najučinkovitije, mogu istražiti razloge zbog kojih su neki ostvarili veće prinose u odnosu na druge.

Ponekad razlog veće produktivnosti mogu biti vrijeme, svojstva tla i ostali agroekološki uvjeti. Međutim, u nekim slučajevima razlozi su u primjeni određenih gnojiva i zaštitnih sredstava ili u načinu navodnjavanja. U slučaju kada tvrtka otkrije da su pojedine prakse ili primijenjeni proizvodi razlog većeg prinosa, može ih preporučiti drugima kako bi i oni poboljšali svoju učinkovitost.

Kako pomaže AGRIVI?

Kao jedan od vodećih softvera za upravljanje ovom proizvodnjom, AGRIVI pomaže poljoprivrednicima i agro tvrtkama da povećaju svoju učinkovitost kroz poboljšanje prinosa, kvalitete usjeva, sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje, uz postizanje optimizacije troškova. Koristeći našu platformu, tvrtke mogu lako identificirati najučinkovitije proizvođače u svojoj mreži i analizirati pozadinu njihovog uspjeha, bilo da je to povezano s tlom i klimatskim uvjetima ili s uzgojim praksama i primjenom pojedinih proizvoda.

AGRIVI omogućuje tvrtkama i direktnu komunikaciju s poljoprivrednicima (Foto: AGRIVI)

Ako razlog većeg prinosa leži u specifičnim agroekološkim i klimatskim uvjetima, onda tvrtka može dati preporuke poljoprivrednicima koji nisu toliko produktivni da uzgajaju neke druge kulture i sorte koje su prikladnije za određenu lokaciju. S druge strane, ako svi imaju slične agroekološke i klimatske uvjete, tada može analizirati koje su to uzgojne prakse dovele do većeg prinosa i kvalitete usjeva kako bi te prakse podijelile s drugima koji su manje učinkoviti.

Na taj način mogu definirati popis najboljih uzgojnih praksi za svaki usjev posebno i dati detaljne upute o obavljanju određene aktivnosti, primjerice kada je optimalno vrijeme za obavljanje određene prakse, koje proizvode trebaju koristiti i u kojoj količini.

Uz dijeljenje najboljih uzgojnih praksi, AGRIVI im omogućuje i direktnu komunikaciju sa svakim od svojih poljoprivrednika. Tako one mogu povećati učinkovitost svojih proizvođača obavještavanjem o mogućim vremenskim nepogodama, štetnicima ili novim komercijalnim proizvodima, sortama i ostalim relevantnim novostima.

Uz pomoć precizne vremenske prognoze, satelitskih snimki i alarma za bolesti i štetnike, mogu vrlo lako upozoriti svoje poljoprivrednike o mogućim prijetnjama te spriječiti gubitke prinosa. Budući da učinkovitost nastaje optimizacijom korištenja proizvodnih resursa, AGRIVI omogućuje tvrtkama da prate uvjete na polju i usjevima te planiraju sve aktivnosti obzirom na vrijeme, svojstva tla i općenito stanje usjeva.


Tagovi

Dijeljenje Znanje Komunikacija Agrivi


Autorica

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager tvrtke Agrivi, zadužena za analizu, dokumentiranje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, provođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovornost za uspješnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!