Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje gnojiva
  • 06.07.2020. 07:30

Digitalizacija ključna za provedbu strategije smanjenja gnojiva – kako ju učiniti dostupnom?

Poljoprivrednicima je potreban pristup najnovijim alatima i tehnologijama kako bi im se omogućilo da postignu ciljeve smanjenja gnojiva u cijeloj EU i steknu jasnu sliku onoga što se događa na terenu, smatraju dionici u poljoprivredi. Međutim, postavlja se pitanje kako ih učiniti dostupnima za sve poljoprivrednike?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 149
  • 16
  • 0

U novoj strategiji Europske komisije "Od farme do vilice" predstavljeni su konkrentni ciljevi za preobrazbu prehrambenog sustava Europske unije, uključujući smanjenje upotrebe pesticida za 50% ali i smanjenje upotrebe gnojiva za najmanje 20%. Stoga se europskim poljoprivrednicima treba omogućiti alat koji će im pomoći u toj provedbi, smatraju svi sudionici ovog gospodarskog sektora. 

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% gnojiva, ali i poticaji za eko proizvodnju?

Naime, ovaj se cilj odnosi na sve države članice EU, ali se mora provesti na nacionalnim razinama putem ciljeva specifičnih za pojedinu zemlju što bi u kombinaciji trebalo rezultirati ukupnim željenim smanjenjem unutar čitavog bloka.

Teška provedba zbog nejednakosti članica

Međutim, kako piše euractiv, dionici u poljoprivredi ovaj proces vide kao velik izazov zbog velike nejednakosti država članica. Također, smatra se da su za postavljanje nacionalnih baza potrebni točni, usporedivi podaci, ali i pažljiv nadzor kako bi se moglo precizno odrediti što se događa na terenu.

Pierre Bascou, direktor Opće uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije (DG AGRI) naglasio je da će se pažljivo razmotriti specifična situacija svake države članice kako bi se u obzir uzele razlike između zemalja u smislu početne vrijednosti hraniva, potrebe za njima, ali i stvarna agronomska situacija prije uspostavljanja nacionalnih ciljeva u skladu s ambicijama Komisije.

Svaka zemlja će zasebno pratiti napredak

Pod pritiskom ciljeva, Bascou kaže kako će se za postavljanje osnovne vrijednosti za svaku zemlju i praćenje napretka do 2030. godine koristiti "Bruto ravnoteža hranjivih sastojaka (GNB)".

Naime, ova se vrijednost izračunava kao ravnoteža između unosa i iznosa hranjivih tvari u tlo. Također, pruža uvid u povezanost upotrebe poljoprivrednih hranjivih sastojaka te njihovih gubitaka na okoliš i održive uporabe resursa hraniva u tlu, pomažući identificirati čimbenike koji određuju višak ili deficit hranjivih tvari i trendove.

Bascou je potvrdio da će se temeljne crte postaviti pomoću podataka prikupljenih 2017. kao posljednje godine iz koje postoje realne informacije o ovoj temi. Naglasio je i to kako je ovaj sustav mjerenja odobrio Europski statistički ured.

Iz Eurostatovog izvješća o podacima vezanim za ravnotežu hranjivih sastojaka, naglašava se da pokazatelj općenito nudi dobru usporedivost unutar zemlje iako upozorava da mogu postojati regionalne razlike i da se takve brojke trebaju pažljivo tumačiti.

Digitalizacija je ključni pokretač za poljoprivrednike?

Iz tog su razloga dionici u poljoprivredi naglasili da farmeri trebaju pristup najnovijim digitalnim alatima kako bi im omogućili točnije karte i praćenje njihovih potreba na razini gospodarstava.

Kemijski div ulaže u novu tehnologiju za smanjenje pesticida

Jacob Hansen, direktor Udruge proizvođača gnojiva, Fertilizers Europe, naglasio je da se ne može promijeniti ono što se ne može mjeriti. Obraćajući se Europskoj komisiji rekao je da misli da je vrlo važno da oni osmisle koncept na koji način mjeriti postignuća kako bi se postigao ambiciozan cilj. Dodao je i da iako je važno koristiti GNB kao mjerni alat, poljoprivrednici moraju imati mogućnost uvida u svoje rezultate.

Naglašavajući važnost podataka na lokalnoj i regionalnoj razini, kaže da je vrlo važno uključiti poljoprivrednu zajednicu u to jer se promjene događaju na terenu, a dodao je i to da ako farmeri mogu izravno usporediti svoju situaciju sa susjedima, to samo može poboljšati situaciju. Naglasio je i da postoji velik broj alata koje mogu upotrijebiti za postiznje istog.

Kako digitalne alate učiniti dostupnim svima?

Oana Neagu, direktorica europskog udruženja poljoprivrednika COPA-COGECA, složila se, rekavši da takvi alati mogu pomoći poljoprivrednicima kako bi pronašli najbolja rješenja prilagođena njihovim specifičnim potrebama i njihovim lokalnim uvjetima, ali da je sada pitanje kako im to učiniti dostupnim, posebno onim malim i srednjim gospodarstvima.

Neagu je posebno istaknula pristup mreži kao ključno pitanje, rekavši da 50% ruralnih područja nema pristup internetu velike brzine i da se taj problem mora riješiti.

Predstavljena strategija gospodarskog oporavka EU: 15 milijardi eura za poljoprivredu

Zbog toga je Komisija predložila uvođenje alata za održivost farmi za obaveznu upotrebu hranjivih sastojaka. "Promicanje digitalizacije na nivou poljoprivrednih gospodarstava smatra se ključnim poticajem, omogućavajući poljoprivrednicima da bolje upravljaju farmama te da budu učinkovitiji u korištenju inputa", navodi Bascou.

"To je razlog zašto je Komisija u prijedlogu buduće ZPP stavila poseban fokus i naglasak na promicanje digitalizacije, a također i u kontekst sredstava za obnovu i otpornost od Covida-19", zaključio je.


Tagovi

Europska komisija Smanjenje gnojiva Digitalizacija Pierre Bascou Jacob Hansen Oana Neagu Internet na selu Strategija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]