Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 12.09.2019. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Davorin Posavac: Na Bjelovarskom sajmu 83 nova boksa i 5% više životinja nego lani

Iza nas je još jedan Jesenski bjelovarski sajam, i to 27. po redu, a kako je protekao i po čemu je bio drugačiji od prethodnih, otkrio nam je čelni čovjek Bjelovarskog sajma, Davorin Posavac.

Foto: Karolina Rastija
  • 445
  • 64
  • 0

Iza nas je još jedan Jesenski bjelovarski sajam, i to 27. po redu. Velika izložba traktora i poljoprivredne mehanizacije, državna stočarska izložba te građevinska i komunalna oprema i strojevi "krasili" su ovogodišnji sajam, a kako je protekao i po čemu je bio drugačiji od prethodnih, otkrio nam je čelni čovjek Bjelovarskog sajma, Davorin Posavac.

Bez sumnje, Bjelovar je prvo mjesto regije kad govorimo o sajmovanju u poljoprivredi. Kako gledate na protekli sajam?

Za godinu dana smo stariji nego što smo bili prošle godine. Iza nas je sajam koji se u kontinuitetu 27 godina održava na sajamskom prostoru u Gudovcu. Iz onih ratnih vremena kada je krenuo kao Međužupanijska stočarska izložba, danas smo dogurali do međunarodne pozornice. Perjanica ovog sajma je Državna stočarska izložba gdje posvećujemo najviše pažnje za stočare. To je naše nacionalno blago koje, zajedno s Ministarstvom poljoprivrede i agencijom HAPIH, njegujemo svake godine.

Otvoren 27. jesenski međunarodni bjelovarski sajam!

Ove godine 83 nova boksa za životinje

Što je novoga bilo na ovogodišnjem sajmu, za razliku od prethodnih?

Ove godine smo uredili 83 nova boksa, što i nije baš malo, ali nadamo se da je na dobrobit životinja i zadovoljnstvo vlasnika koji te životinje paze godinama, premda možda za njih i nema ekonomskog značaja, ali to je jedna ljubav kod očuvanja tih pasmina za koju se nadam da Bjelovarski sajam dovoljno dobro prati, a vidimo to i po brojkama, pa ove godine imamo 5% više životinja nego prošle godine. Znači dogodili su se pozitivni dogovori i povjerenje koje je rezultiralo ovakvom brojkom.

Kakvi su planovi za budućnost?

Radimo na unaprjeđenju usluga za naše posjetitelje, prije svega mislim na povezivost Internetom, no tu ovisimo dosta o drugim podrškama odnosno teleoperaterima koji će za iduću godinu napraviti ovdje jednu jaču mobilnu stanicu kako bi imali bolje signale za mobitele. Što se tiče ulaznica, imamo narukvice, a vjerujemo da će u daljnjem koraku naša financijska mogućnost omogućiti da investiramo u druge odlike kupnje karata, no i ovako se bez puno čekanja može kupiti ulaznica na šest ulaza na sajam. Osim toga, posjetiteljima je omogućen i besplatan parking.

Mi već imamo definirane termine održavanja sajma i za iduću godinu. Bliži se Pčelarski sajam, zatim Proljetni i ponovno Jesenski, a svaki od njih će pratiti trendove koji će tada biti aktualni, bilo za mjere za uzgoj stoke ili za kupnju traktora, ali naravno da ćemo oko toga biti vrlo dobro informirani, radit ćemo plan održavanja sajma i cijelu temu sajma. 

Podrška Ministarstva poljoprivrede

Na otvorenju je bila i nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Kakva su očekivanja što se tiče podrške Bjelovarskom sajmu?

Znam da je ministrici poznat Jesenski sajam, danas je prvi puta bila u novoj službi, a vidjela je i koja je važnost ovog sajma i mogućnosti da se prezentiramo u svijetu. Ako mi dobro radimo, ako su pozitivni dojmovi te ako nas drugi podržavaju, nije upitna ni podrška Ministarstva u daljnoj budućnosti.

Na Bjelovarskom sajmu goveda, svinje, ali i dvogrba deva Đurđica!

Možemo li očekivati da Bjelovarski sajam organizira nešto slično i u drugim krajevima regije?

Možda smo, mogu reći, malo jače prepoznati na međunarodnoj sceni nego na domaćoj te već imamo jako dobru suradnju s Republikom Mađarskom i to nam je dobar temelj za daljnu suradnju. Na europskoj sceni smo prisutni svakodnevno, i kroz godinu na svim sajmovima, ali kad ide Bjelovarski sajam, ide i cijela Hrvatska s nama i svi koji žele - imaju prostora biti naši partneri, gdje god se mi nalazimo.


Tagovi

Bjelovarski sajam 27. Jesenski bjelovarski sajam Gudovac Davorin Posavac Državna stočarska izložba


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]