Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 27.06.2021. 18:00

Danska više nema divljih svinja - posljednja usmrćena zbog prevencije od ASK

I ranije su ju lovci pokušali ustrijeliti, ali pokušaji njezinog hvatanja nisu bili uspješni. Do prije nekoliko dana.

Foto: Bigstockphoto/Grisha Bruev
  • 5.906
  • 1.010
  • 0

U sklopu prevencije od afričke svinjske kuge (ASK) posljednja divlja svinja u Danskoj nedavno je ustrijeljena u divljini, točnije u Južnom Jutlandu gdje je obitavala zadnjih mjeseci, piše agrarheute.

I ranije su ju lovci pokušali ustrijeliti, ali pokušaji njezinog hvatanja nisu bili uspješni. Ovu je životinju označavao broj 157, ali i ukupan broj usmrćenih divljih svinja.

Tamošnja Nacionalna uprava za zaštitu prirode tvrdi da ih u toj zemlji više nema, a dugotrajno praćenje nije potvrdilo pojavu novih jedinki.

Još 2018. njihova je populacija u toj državi procijenjena na samo 100 životinja, a uvijek je bila manja u odnosu na susjednu Njemačku. Još 2019. Danci su na granici s tom zemljom podigli ograde visoke 1,50 metara i duge oko 70 kilometara kojima su željeli svinjogojsku proizvodnju zaštititi od ove bolesti.

U Europi populacija divljih svinja neprestano raste u posljednjih 30 godina, a njihov sve veći broj rezultirao je brojnim ekonomskim, ekološkim i socijalnim problemima, piše u izvješću pod nazivom "Wild Boar populations in Europe".

Najveća gustoća divljih svinja je u zapadnoj Europi (Izvor: PLOS ONE)

Zbog njihovog intenzivnog razmnožavanja, skrivenog načina života, noćne aktivnosti, migracija na veće udaljenosti i ponašanja tijekom hranidbe, u usporedbi s divljim kopitarima, divlja svinja je problematična vrsta za točne procjene populacije.

U ovoj studiji navode da procjena niti ne postoji zbog različitih Zakona o lovstvu u pojedinim državama, ali i zbog krivolova. 

Prema posljednjim informacijama Državnog zavoda za statistiku, u 2019. godini u Hrvatskoj je odstrijeljeno gotovo 40.000 divljih svinja


Tagovi

Danska ASK Divlje svinje Populacija Odstrijel


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.