Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • litijum
  • 29.07.2021. 12:00

Danas se odlučuje šta će biti sa projektom "Jadar"?

Rio Tinto je doneo odluku da za projekat "Jadar" izdvoji 2,4 milijade dolara. Deo građana i nevladinih organizacija sve oštrije se protivi, a država najavljuje referedum po tom pitanju.

Foto: Bigstockphoto/MartinFredy (ilustracija)
  • 330
  • 115
  • 0

Juče su Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađavinu" i Koalicija za održivo rudarstvo, poslali pismo odbornicima Skupštine Loznice u kojem traže da se ne glasa za usvajanje Prostornog plana tog grada, u koji bi bio upisan projekat "Jadar" britansko-australijske rudarske kompanije Rio Tinto. Predlog da "Jadar" bude upisan u Prostorni plan grada nalazi se na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Loznice, navodi Beta

"Skoro čitava zemlja upoznata je sa zadatkom koji se sada nalazi pred Vama. Oči miliona ljudi širom Srbije biće uprte u Vas dok budete razmišljali da li ćete glasati po savesti ili po nalogu", stoji u pismu pomenutih ekoloških organizacija koje se protive da Rio Tinto otvori rudnik u okolini Loznice, gde istražuje nalazište litijum - borata jer postoji rizik da će to uzrokovati štetni uticaj na životnu sredinu. 

Ocenjuju da će odbornici Skupštine Loznice, ukoliko glasaju da u Prostorni plan grada bude upisan "Jadar", snositi krivičnu odgovornost koja podrazumeva takođe i onu materijalnu.

Navedena rudarska kompanija donela je investicionu odluku, da za pomenuti projekat izdvoji 2,4 milijade američkih dolara, čemu se deo građana i nevladinih organizacija sve oštrije se protivi, a država najavljuje referedum po tom pitanju, prenosi RTS

Poljoprivredna proizvodnja bi se ugasila ?!

Za potrebe tog rudasko - prerađivačkog kompleksa do sada su otkupili, kako navode iz firme, dobar deo parcela i objekata u okolini Loznice. A taj posao blokiraju i nerešeni imovinsko-pravni odnosi, ali i meštani koji ne žele da prodaju svoja imanja.

U Rio Tintu spremni su, kažu, za svaku podršku lokalnom stanovništvu i da za tu, najveću grinfild investiciju litijuma na svetu, razvijaju najsavremeniju tehnologiju. Kada bi sve išlo prema planovima, eksplotacija bi mogla da počne u toku 2026. godine.

Pokrenuta peticija protiv eksploatacije litijuma u dolini reke Jadar

Podsetimo, većina stanovništva tog kraja bavi se poljoprivrednom proizvodnjom i moralo bi da bude iseljeno, a njihova zemljišta iskorišćena za potrebe rudnika.

"Počevši od teških metala, nepoželjnih sulfata, određenih nitrata došli bismo do hrpe kancerogenih supstanci. Ne može se proizvesti zdrava hrana jer biljka gubi iz supstrata ono što je njoj potrebno kroz mineralnu materiju i apsorbuje sve to što je u podlozi, tako da će se sve to akumulirati u podu ili bilo kom delu biljke koji se koristi", rekao je ranije za Agroklub dr doc. bioloških nauka na Agronomskom fakultetu u Čačku Duško Brković.

Dalje bi se, dodaje, to odrazilo i na stočarsku proizvodnju jer bi se životinje hranile upravo biljkama proizvedenim na taj način.

Ukoliko bi zaista došlo do pomenutih iskopavanja, oporavak zemljišta trajao bi decenijama, a o poljoprivrednoj proizvodnji stanovništvo bi moglo "samo da sanja", bar naredne dve generacije, smatra Brković.


Tagovi

Iskopavanja litijuma Jadar Rio Tinto Poljoprivredna proizvodnja Referendum Prostorni plan


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.