Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stop nasilju
  • 25.11.2019. 13:10

Danas je Svjetski dan borbe protiv nasilja nad životinjama

Svjetski dan borbe protiv nasilja nad životinjama obilježava se danas, 25. studenoga. 

Foto: Pixabay/Alexas Fotos
  • 569
  • 111
  • 0

Svjetski dan borbe protiv nasilja nad životinjama obilježava se danas, 25. studenoga. 

"Prijavite svaki slučaj zanemarivanja i zlostavljanja životinja u svojoj okolini te napuštanje pasa i mačaka koje je posebni oblik nasilja nad bespomoćnim životinjama. Birajte kozmetiku i sredstva za čišćenje koji nisu testirani na životinjama. Ne posjećujte zoološke vrtove, predstave i događanja u kojima se životinje iskorištavaju radi zabave jer vaša kupljena ulaznica produljuje njihovu patnju.

Prelaskom na biljnu prehranu svatko može spasiti 100 životinja godišnje, a kupnjom obuće i odjeće bez životinjskih materijala štedimo mnoge živote od deranja krzna i kože", navode iz Udruge Prijatelji životinja. 

Kako naglašavaju, suosjećajnim odnosom prema svim životinjama izravno smanjujemo nasilje prema životinjama, i to svaki dan jer "osim što više od 60 milijarda inteligentnih, društvenih i osjećajnih bića godišnje izgubi živote na načine koji su potpuno legalni, milijuni životinja pate iza čvrsto zatvorenih vrata laboratorija". 

Inače, Udruga Prijatelji životinja nedavno je obznanila da je nakon Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva turizma, Ministarstva zdravstva i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede peto u nizu koje je podržalo zabranu korištenja petardi tijekom cijele godine u cilju zaštite ljudi, životinja i okoliša te održavanja sigurnosti i mira.

"Patnja životinja uzrokovana pucnjavom petardi nije potrebna te postoje mnogo kvalitetniji i suvremeniji načini za proslavu, a nužno je spriječiti stradavanja djece koja često budu ozlijeđena i izgube prste i/ili vid. Stoga apeliramo na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnom izmjenom zakonskih odredbi stane na kraj ozljedama ljudi, kao i životinja koje se ne mogu same zaštititi od opasnih pirotehničkih sredstava", navode iz udruge. 


Tagovi

Svjetski dan borbe protiv nasilja nad životinjama Nasilje nad životinjama Udruga Prijatelji životinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).