Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OBŽ
  • 02.06.2022. 10:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Dan županije: OBŽ realizira EU projekte vrijedne 7,2 milijarde kuna

Pred dovršetkom je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, a u tijeku je i izgradnja šest sustava za navodnjavanje.

Foto: OBŽ
  • 500
  • 111
  • 0

Osječko-baranjska županija danas obilježava svoj dan, a podsjetili su da se na tom području posljednjih godina bilježi gospodarski rast, povećanje prosječne plaće, veći broj obrta i tvrtki. U isto vrijeme smanjuje se nezaposlenost, a povećava broj radnih mjesta na tržištu rada.

Pozitivnim trendovima svakako doprinose i brojne investicije koje provodi županija, kao i kvalitetniji sustav raspodjele županijskih potpora u skladu s potrebama tržišta.

Ondje se provode europski projekti vrijedni više od 7,2 milijarde kuna, koje osim županijske uprave, gradova i općina provode i brojni poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici.

Najavljena izgradnja sustava za navodnjavanje

Pred dovršetkom je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, gradi se Zgrada 1. Gospodarskog centra u partnerstvu s Gradom Osijekom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. U tijeku je izgradnja šest sustava za navodnjavanje, a još desetak je u pripremi.

"Kontinuirano se provode brojni projekti jedinstveni u Hrvatskoj, a neki od njih su projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce, projekt sufinanciranja stambenih kredita, kao i projekt sufinanciranja stambenih kredita", naglašavaju. 

Valja podsjetiti da je ma zadnjoj Županijskoj skupštini usvojen je rebalans proračuna koji je povećan za 105 milijuna kuna i danas iznosi rekordnih nešto više od 1,9 milijardi kuna, što je najsnažniji pokazatelj razmjera oporavka i rasta gospodarstva županije. I ovogodišnji je proračun okrenut razvoju te uključuje brojne investicije koje se sufinanciraju europskim novcem.

Obnavlja se i gradi

Između ostalog, dostupnija je primarna zdravstvena zaštita, izgrađen je Centar za autizam u Osijeku, dovršena je energetska obnova 54 zgrade osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice, izrađena je studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala OBŽ, a izgrađena su i opremljena 32 dječja igrališta i 17 sportskih terena i pet športskih dvorana.

Dovršava se Srednja škola Donji Miholjac, projekt I. gimnazije Osijek spreman je za početak izgradnje, a u pripremi je i dokumentacija strateškog projekta revitalizacije brownfield područja OLT Osijek.

Važno je istaknuti i projekte koji se realiziraju u suradnji s Vladom RH, resornim ministarstvima i fondovima na svom području. Riječ je o Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, novom KBC-u Osijek, projektima na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

U tijeku je i rekonstrukcija zgrade Željezničkog kolodvora Osijek, izgradnja podvožnjaka u Osijeku na Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića kao i punog profila autoceste Koridor Vc kroz Baranju. Obnavljaju se povijesni dvorci, gradi se šest aglomeracija i akumulacija zbog zaštite od poplave, uređuje se desne obale Drave i grade obilaznice.


Fotoprilog


Tagovi

OBŽ Dan županije Projekti Navodnjavanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.