Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šafram
  • 31.08.2019. 10:30
  • Virovitičko-podravska, Turanovac

Dan paprike Šafram: Kapaciteta za preradu ima, s 3 kn/kg može se pristojno zaraditi!

Tvrtka Šafram organizirala je za postojeće i buduće kooperante druženje na Danu paprike na vlastitom zasadu od 3,5 hektara koji se nalazi pored tvornice u Turanovcu.

Foto: Karolina Rastija
  • 1.174
  • 134
  • 0

Tvrtka Šafram, koja je vodeći proizvođač začinske paprike u Hrvatskoj, u petak, 30. kolovoza održala je, već tradicionalno, Dan paprike za sve postojeće, ali i zainteresirane buduće kooperante.

Posjetitelji su mogli obići Šaframova polja paprike, takozvano "podravsko crveno more" od 11 sati te uz stručno vodstvo direktorice tvrtke Arijane Šafranko Salihćehajić i voditelja proizvodnje Željka Vlašića dobiti odgovore na sva pitanja i nedoumice. Zainteresirani kooperanti imali su prilike čuti i vidjeti kako izgleda i kako se sadi paprika, međuredne razmake, strukturu grma i ploda.

Šafram na svojem polju ima 3,5 ha koje koriste uglavnom za eksperimente. Ove su godine sadili oko 220.000 sadnica, od čega pola hibrida, a pola sortnog sjemena. S velikim zanimanjem očekuju rezultate prinosa jedne i druge sorte, budući da su uvjeti sadnje i njege bili jednaki.

v
Uskoro kreće berba crvenih plodova

Vremenske prilike odgodile berbu paprike

"Što se tiče začinske paprike, nismo mi izmislili nikakvu toplu vodu, paprika se sadi već stoljeće u Hrvatskoj, začinska paprika nešto malo manje. Mi smo došli tu početkom 2000. godine. Ovo okupljanje je namijenjeno početnicima, velik je interes za sadnju te često dobivamo mailove, no slika govori više od tisuću riječi. Volimo kad proizvođači dođu na polje i sami se uvjere kako to sve izgleda. Imamo prostora za gotovo duplo toliku proizvodnju.", istaknula je Šafranko Salihćehajić.

Paprika još nije zrela, ističe Šafranko Salihćehajić te napominje kako se inače uvijek bere od 5. rujna pa na dalje, međutim ovim načinom kojim su krenuli zadnjih pet godina, na foliju i navodnjavanje kap na kap te prihranu, paprika dozrijeva i 15-ak dana ranije. Želja im je da mladi zainteresirani kooperanti mogu vidjeti papriku kakva je pred branje koja već ima crvenih plodova. Ona nije biljka koja se bere odjednom niti kombajnom, a zrije u više faza.

Klimatski utjecaj dao je danak i začinskoj paprici. Doduše, ne toliko jak kao na ostalim kulturama: "Ova godina je iznimno teško započela i kad zaista mislite da sve znate o paprici, svake godine bude neko novo iznenađenje. Ove godine je krenulo s kišom tako da smo sadnju počeli 15.6., kada je već trebala biti velika", rekla je direktorica.

Važno je da paprika zadrži intenzivno crvenu boju

U lipnju su bile iznimno visoke temperature zbog kojih je ta mlada biljčica klonula, tako da je vrlo teško bilo sačuvati da dođe do ovog stadija. Početnici se ne trebaju obeshrabriti, savjetuje, no iz razgovora s voditeljem proizvodnje, početnici koji su krenuli, strpljivo su slušali njegove savjete i zadovoljni su i ovakvim uvjetima sadnje.

"Urod će biti zadovoljavajuć. Imamo krasnih crvenih plodova. U rujnu javljaju lijepo vrijeme što nam pogoduje da paprika dozori i da ostvari lijepu crvenu boju, što je vrlo bitno kod korištenja prije svega u kulenima", istaknula je.

dvs
Važno je da paprika zadrži intenzivnu crvenu boju

Podigli otkupnu cijenu na 3 kn/kg

"Šafram je poznat i po vrlo brzom plaćanju, svi koji s nama rade znaju da su kratki rokovi plaćanja. Ono što je bitno i gdje smo zaista strogi je kod preuzimanja paprike, gdje tražimo crvenu papriku.

U cilju povećanja kooperacije podigli smo i cijenu, sa 2,60 kn/kg na 3 kn/kg tako da se nadam da je to još jedan motivirajuć faktor. Još jedna stvar, i onu zadnju berbu, mi ju zovemo šatirana, kad nema više dovoljan broj sunčanih dana, toleriramo do 15-ak% i zelene i tu je cijena nešto malo niža.

Zadnje tri godine sadimo hibridnu sortu Palotaš, pokazala se odličnom, pogotovo za postojanost crvene boje. Otporna je na bolesti. Međutim, mana joj je visoka cijena. Sjeme se plaća na komad, a ne na kilogram kao sortno sjeme", istaknula je direktorica.

Očekuju da će sorta stići drugu berbu i da će dati lijepe količine. Nakon berbe vidjet će da li se isplati dalje ići sa Palotaš hibridom ili ići na sortno sjeme uz navodnjavanje i prihranu. Uspoređivat će se i postojanost boje u ljetnom periodu, te će im ti podaci biti važni za daljnje odluke o ulaganju u novo razvijene hibride ili zadržavanje starih sorti začinskih paprika. 

Obitelj Ponediljak ostvaruje prinose oko 16 t/ha

Antonio Ponediljak iz Turanovca već je nekoliko godina Šaframov partner. Sade začinsku papriku, i to hibrid Palotaš na nešto više od jednog hektara.

bfv
Antonio Ponediljak iz Turanovca zadovoljan je suradnjom s tvrtkom Šafram

"Suradnja je zadovoljavajuća, sretni smo s povećanjem otkupne cijene. Prinosi jesu nešto manji ove godine, sadili smo je oko 15.6., ali opet očekujemo solidne rezultate. Inače ostvarujemo prinose oko 16 tona po hektaru. Našu papriku i navodnjavamo. Osiguravamo usjev zbog dosta tuča u ovom kraju, no srećom, ove godine nije bilo ništa", ističe Antonio.

Za više informacija o mogućnosti suradnje, obratite se tvrtki Šafram na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Šafram Dan paprike Začinska paprika Otkupna cijena Kooperanti Palotaš


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Šafram d.o.o.

Oranice 118, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 38 84 350, e-mail: safram@safram.hr web: http://www.safram.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]