Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Drozdek
  • 10.05.2020. 10:30
  • Brodsko-posavska, Živike

Dalibor Drozdek: Od jedne kante kalifornijskih glista do humusa i granula glistala

Trenutno ne može proizvesti koliko bi mogao prodati, kaže Dalibor koji uz humus proizvodi i granule glistala, a kupuju se kod njega i gliste za pomoć pri kompostiranju i za ribolov. Razvija posao i naglašava: želim se proširiti i sinovima utabati put.

Foto: arhiva Dalibora Drozdeka
  • 2.088
  • 382
  • 0

"Dok sam radio u trgovini s bojama volio sam s kupcima razmijeniti par riječi. U razgovoru s jednim od njih doznao sam da uzgaja kuniće kao i ja. Razmjenjivali smo iskustva i u jednom trenu sam spomenuo kako imam puno stajnjaka. Čovjek mi je rekao da uzmem kod njega kalifornijske gliste i riješim problem. Pristao sam i kupio kantu glista za 200 kuna", kaže nam Dalibor Drozdek, vlasnik OPG-a Drozdek iz sela Živike.

Kod kuće je napravio kako mu je rečeno. Međutim, sutra ujutro Daliborov otac je pustio van kokoši. "Naravno da su koke pojele sve do zadnje gliste pa mi nije bilo druge nego otići po drugu turu", smije se dok zahvaljuje što je drugu kantu dobio besplatno.

Ne može proizvesti koliko bi mogao prodati

Cijelu 2006. godinu je proučavao kako rade gliste. "Nisam imao dostupnu literaturu tako da sam isprobavao razne tehnike i učio na greškama. U međuvremenu sam kupio imanje u Živikama kamo sam preselio i gliste", prisjeća se. Te 2007. godine kupio je knjigu o kompletnom uzgoju kalifornijskih glista. Kaže da ljudi nisu znali ništa o glistincu pa je prodaja išla slabo.

U budućnosti se želim proširivati i svojim sinovima utabati put tako da imaju uhodan posao, kaže Dalibor 

2015. je otvorio OPG za uzgoj povrća. "Prihranu vršim isključivo svojim glistincem te nastavljam uzgoj kalifornijskih glista. Primijetio sam da na tržištu nema dovoljno glistinca, a prijatelj mi je predložio da ga proizvodim i prodajem s obzirom da je izuzetno kvalitetan. 2019. sam odlučio uzgajati gliste na veliko. Upisao sam dodatnu djelatnost: uzgoj kalifornijskih glista ,proizvodnja, obrada i pakiranje organskih gnojiva", govori.

Obitelj Drozdek stari štagalj pretvorila u moderan dom

Posao je krenuo odlično. Trenutno ne može proizvesti koliko bi mogao prodati - skladište je stalno prazno. "Prodajemo humus i jednu novost na našem tržištu, granule glistala od 8mm. Postale su jako zanimljive i imam dogovor s nekoliko poljoprivrednika za plasman. Trenutno testiramo na šipku, lješnjacima i povrću u plasteničkoj proizvodnji. Na granulama je izvršena analiza na Agronomskom fakultetu u Zagrebu gdje smo dobili odlične rezultate", navodi te ističe kako su njegove granule i humus pogodne za ekološki uzgoj.

Cilj mu je utabati put sinovima

Na OPG-u Drozdek mogu se kupiti i gliste za pomoć pri kompostiranju i za ribolov. Gliste važe tako da kupac sam određuje koliko glista želi. Na farmi uzgajaju i veliku crvenu glistu. Kupuju je ribiči kada idu loviti veće ribe poput somova. "S glistama radim samo ja, nemam zaposlenih. Ulagao sam vlastitih sredstava koliko sam imao i nisam se nikada zaduživao, a kao proizvođač humusa nemam pravo ni na kakve poticajne mjere.

Na OPG-u Drozdek mogu se kupiti i gliste za pomoć pri kompostiranju i za ribolov

Problem je što takvima kao što sam ja ne mogu izračunati vrijednost gospodarstva. Moram priznati da ne razumijem zašto država ne potiče ovakav oblik proizvodnje koji rješava sav biootpad", lagano negoduje Dalibor, ali se ne žali puno jer njegov trud nagrade kupci kojima se ovom prilikom želi od srca zahvaliti na vjernosti.

"U budućnosti se želim proširivati i svojim sinovima utabati put tako da imaju uhodan posao i da rade za sebe ukoliko to bude njihova želja. Sve što radim na kraju krajeva radim za njih", otkriva naš sugovornik.


Fotoprilog


Tagovi

Dalibor Drozdek Glistinac Kalifornijske gliste


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/