Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fondacija 021
  • 05.12.2020. 16:00

Čuvarkuća: Od starinskih recepata do ekonomskog osnaživanja žena

Nakon realizovanog projekta "Čuvarkuća", u januaru ove godine, Fondacija 021 sa Kolping društvom Srbije i Unijom poslodavaca Vojvodine, sekcijom za žensko biznis liderstvo pokrenula je saradnju ka zajedničkom cilju - unapređenju položaja žena koje se bave preduzetništvom.

Foto: Fondacija 021
  • 256
  • 23
  • 0

Nakon 2,5 godine putovanja "Čuvarkuće" po Vojvodini, koje se završilo u junu ove godine Fondacija "021" objavila je Zbirku starinskih recepata većinom prikupljenih od vojvođanskih udruženja žena. Tokom tog perioda organizovano je 12 manifestacija u 12 sela i svakom selu poklonjena je jedna skulptura čuvarkuće koju je napravio vajar Andreja Vasiljević Baća.

"Na manifestacijama obavezan segment bila je izložba umetničkih dela vojvođanskih akademskih umetnika koji su stvarali na koloniji na Salašu 138 u maju 2018. godine. Nakon izložbe, lokalni folklor i umetnička društva su nastupali, a sve je bilo propraćeno jednim neizostavnim segmentom: degustacijom tradicionalne hrane i pića koju smo nazvali 'multikuhinja'", kaže za Agroklub direktorka Fondacije 021 Svetlana Tomov.

Ronđoš torta, bećar paprikaš i česnica

Bogate trpeze slanih jela, starinskih kolača i raznih pića domaće proizvodnje pripremale su većinom udruženja seoskih žena. Njihova organizovanost, znanje i veštine, kao i trud koji ulažu sa puno dobre volje i energije, doprineo je lepoti događaja i dobrom raspoloženju. Recepti poput ronđoša, česnice, oko sela testa, herovki, kapušnjiki, kolača na kukuruzovini, bećar paprikaša i drugih jela sabrani su u zbirci "Moje vojvođanske špecije" koju je objavila Fondacija 021.

"Sremice" za svoje kolače koriste svinjsku mast umesto margarina?

"Rad sa udruženjima žena iz Torka, Kucure, Aradca, Bačkog Petrovog Sela, Srpske i Nove Crnje, Tavankuta, Rivice, Golubinaca, Kupinova, Belog Blata, Selenče i Putinaca urodio je plodom. Žene su se povezivale, putovale u druga sela i promovisale svoje rukotvorine i svoju kuhinju." 

Od keteringa za proslave do izrade narodnih nošnji

Inače, uz podršku Evropske unije realizovan je projekat "Čuvarkuća" sa ciljem da promoviše vojvođansko selo, kulturnu baštinu i multikulturalnost, običaje, igre i kuhinju različitih i mnogobrojnih nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini. Snimljen je i dokumentarni serijal o svim selima koja su bila uključena u manifestacije "Čuvarkuće", na kojoj su učestvovala mnoga udruženja žena.

"Zanimljivo je da, na primer, žene udruženja "Banaćanke" iz Torka prave ketering za svadbe i razne proslave, i na taj način, preduzetničkim duhom, prikupljaju sredstva za rad udruženja. Žene iz aktiva žena iz Kucure, posećuju sve manifestacije po Vojvodini na kojima predstavljaju svoje rukotvorine. U Putincima, KUD "Biser" predstavio nam je novu koreografiju, koju su pripremili specijalno za Čuvarkuću. U Kupinovu preduzetnice se bave proizvodnjom nameštaja od paleta, a žene iz udruženja "Majka Angelina" šiju narodne nošnje i druge tradicionalne ručne radove", navodi naša sagovornica.

Zbog pandemije i na radiju

Inače, Fondacija 021 je osnovana 2010. godine sa ciljem da promoviše interkulturalnosti kako bi doprinela izgradnji građanskog društva u Vojvodini zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i ravnopravnosti svih njenih stanovnika. Od 2014. realizovala je brojne aktivnosti u cilju ekonomskog osnaživanja žena. Organizovane su tribine i edukacije za preduzetnice u okviru Ženskog biznis kluba u Novom Sadu, koji je okupio više od 120 preduzetnica koje su se kroz biznis klub umrežavale i time razvijale svoj biznis i razmenjivale znanje i iskustvo. 

U januaru ove godine, sa Kolping društvom Srbije i Unijom poslodavaca Vojvodine, sekcijom za žensko biznis liderstvo pokrenuta je saradnja ka zajedničkom cilju - unapređenju položaja žena koje se bave preduzetništvom.

Žene na selu poseban teret ponele su tokom pandemije, a šta su dobile?

U trenutnoj situaciji koju je pandemija virusa korona donela, nije moguće okupljati se i umrežavati na dosadašnji način, te je Fondacija 021 pokrenula podkast "Preduzetnice" koji se jednom mesečno objavljuje na MultiRadiju. 

"U podkastu započete su teme kako mali proizvođači, poljoprivrednici, kreativci ili preduzetničke radnje da prebrode novonastalu situaciju, kako da primene krizni menadžment i preusmere svoju strategiju u pogledu opstanka uz pomoć novih tehnologija koje donose mogućnost onlajn prodaje proizvoda, kako da lakše dođu do kupca i druge teme koje ih u ovom trenutku najviše pogađaju. Gošće podkasta su i same preduzetnice i istakućemo njihove lične priče kako bi se na osnovu njihovog iskustva pokazali primeri dobre prakse", najavila je Svetlana Tomov. 


Tagovi

Fondacija 021 Čuvarkuća Žene na selu Starinski recepti Svetlana Tomov Podkast Preduzetnice Ekonomsko osnaživanje žena


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.